Peníze, koruna - ilustrační foto

Peníze, koruna - ilustrační foto | foto: Ondřej Littera, MF DNES

Průzkum: Východ republiky v kupní síle ztrácí

  • 37
Bohatý západ, chudý východ. Tak zhruba vyznívají výsledky studie společností GfK a Incoma o kupní síle Čechů. S velkým náskokem skončila v čele regionálního žebříčku Praha, kde v přepočtu na obyvatele dosahuje kupní síla téměř 133 procent celorepublikového průměru.

Nad republikový průměr se dostal ještě Karlovarský, Liberecký, Středočeský a Plzeňský kraj. Naopak Vysočina dosahuje pouze 90,3 procenta. - mapu najdete ZDE

Ještě větší rozdíly pak panují mezi jednotlivými okresy. Vedle metropole patří čelo žebříčku ještě dvěma přilehlým okresům, Praze-východ a Praze-západ. Do první pětky se dostaly ještě Plzeň-město a Cheb.

Pořadí okresů uzavírá Bruntál s kupní silou na úrovni 85 procent republikového průměru. Podle GfK jsou ale v Česku desítky obcí, s kupní silou pod úrovní 70 procent průměru.

„Evropské hladině se kupní síla obyvatel České republiky zatím přibližuje jen pomalu - svou paritou kupní síly v přepočtu na obyvatele se v současné době pohybujeme přibližně na 66 procent průměrné úrovně evropské patnáctky, tedy skupiny zemí, které byly členy unie už před rokem 2004,“ uvedla GfK v tiskové zprávě.

NEJCHUDŠÍ OKRESY

73. Karviná74. Znojmo75. Svitavy76. Třebíč77. Bruntál
PARITA KUPNÍ SÍLY VE STŘEDNÍ EVROPĚ
PARITA KUPNÍ SÍLY VE STŘEDNÍ EVROPĚ
EU 15100 %
Slovinsko74 %
Česko66 %
Maďarsko59 %
Slovensko49 %
Polsko45 %
Pramen: GfK, Incoma Research