Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Průmysl v říjnu prohloubil propad na 3,3 procenta

  • 3
Kondice v českém průmyslu se dál zhoršuje. V říjnu se výroba propadla o 3,3 procenta, bez zohlednění rozdílů v počtu pracovních dnů průmysl rostl o 4,1 procenta. Dál se nedaří ve výrobě elektroniky a počítačů.

Letošní říjen měl ve srovnání s tím loňským o tři pracovní dny více, to je i důvodem růstu průmyslové výroby bez očištění. Po zohlednění tohoto vlivu se průmysl propadl více než v září, kdy poklesl o 2,4 procenta.

"Po očištění o vliv pracovních dní klesla průmyslová výroba o 3,3 % meziročně, což hodnotíme jako zklamání - odhadovali jsme, že průmysl poklesne po očištění "jen" o zhruba 1,7 %," uvedl analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Průmyslová produkce nejvíce klesla v odvětvích energetiky, výroby počítačů a elektroniky a výroby základních kovů a hutí.

Tuzemské stavebnictví od propadu neuchránil ani vyšší počet pracovních dnů. Odvětví kleslo o 4,3 procenta, po očištění o kalendářní vlivy dokonce o osm procent. S problémy se potýká hlavně inženýrské stavitelství, které kleslo o téměř desetinu. Produkce v pozemním stavitelství meziročně klesla o 1,7 procenta.

Stavební firmy dál snižovaly počet zaměstnanců, postavilo se i méně bytů, oznámil Český statistický úřad.