Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Průměrná mzda v tuzemsku překročila 43 tisíc. Reálně ale Češi dál chudnou

  9:06
Ve druhém čtvrtletí letošního roku vzrostla průměrná hrubá měsíční nominální mzda oproti loňsku o 7,7 procenta a dosáhla částky 43 193 korun, uvedl statistický úřad. Vlivem inflace ale reálně opět klesla, a to o 3,1 procenta. Jde už o sedmý pokles reálné mzdy v řadě. Podle analytiků se reálná mzda vrátila na úroveň roku 2018.

ilustrační snímek | foto: ČTK

„Čísla potvrzují, že čeští zaměstnanci nedokáží naplno kapitalizovat napjatou situaci na trhu práce ve svůj prospěch, a růst mezd zůstává pomalejší, než jsme očekávali v našem dlouhodobém odhadu,“ uvedl s odkazem na minimální míru nezaměstnanosti v Česku Vratislav Zámiš, analytik Raiffeisenbank.

Doba poklesu průměrné reálné mzdy, která klesla sedmé čtvrtletí v řadě, je vůbec nejdelší v historii ČR. V reálném srovnání se vrátila na úroveň roku 2018.

I ve druhém čtvrtletí letoška platí, že se růst mezd velmi různil v závislosti na konkrétním odvětví. Zaměstnavatelé sice svým lidem přidávali všude, přesto ale takřka nikde mzdy nevzrostly nad hodnotu nárůstu spotřebitelských cen, který ve sledovaném období činil 11,1 procenta.

Jedinou výjimkou byla v tomto ohledu, stejně jako v předchozím čtvrtletí energetika, kde nominální nárůst mezd o 13,7 procenta znamenal pro zaměstnance v tomto oboru reálné polepšení o 2,3 procenta.

„Energetika se veze na vlně vysokých cen energií a rekordních finančních výsledků. Průměrná mzda se tam už přiblížila 63 tisícům korun,“ vysvětlil Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas.

Desetiprocentní či vyšší nárůsty mezd se pak týkají například oboru peněžnictví a pojišťovnictví, kde mzdy nominálně rostly o deset procent. Podobný nárůst mají také zaměstnanci v oblasti u těžby a dobývání nebo v oblasti nemovitostí.

Následuje zpracovatelský průmysl, kde růst mezd překročil v průměru devítiprocentní hranici (růst o 9,2 procenta). V tomto oboru se pak meziročnímu snížení reálných mezd těsně vyhnuli zaměstnanci ve výrobě motorových vozidel a výrobě elektrických zařízení.

Naopak na chvostu žebříčku, co se týká nominálního růstu mezd, jsou mimo jiné kulturní, zábavní a rekreační činnosti s nárůstem 3,8 procenta. Průměrná mzda se zde se zvýšila o 1331 korun na 36 600 korun hrubého, následuje vzdělávání s růstem o 4,3 procenta a průměrnou mzdou 41 658 korun.

Co je to medián mezd?

Medián ukazuje částku, kdy polovina zaměstnanců bere méně a polovina více, než činí tato hranice. Aktuálně medián dosahuje téměř 37 tisíc korun hrubého, u žen je to o několik tisíc níž.

Z regionálního pohledu si oproti loňskému roku nejvíce polepšily zaměstnanci ve Středočeském kraji, kteří zaznamenali přírůstek o 8,5 procenta, naopak nejpomaleji rostly mzdy v Praze (o 6,4 procenta). Přesto ale v hlavním městě nadále zůstává suverénně nejvyšší průměrná hrubá mzda, která překračuje 52 tisíc korun. „To je o více jak čtyřicet procent vyšší než v Karlovarském kraji, kde se mzda pohybuje těsně nad úrovní 37 tisíc korun,“ doplnil analytik Zámiš.

Medián mezd činil 36 816 korun a oproti stejnému období minulého roku vzrostl o 7,8 procenta. Nadále je výrazně vyšší u mužů, u nichž dosáhl sumy 39 847 korun, u žen činil 33 862 korun.

Pokles bude pokračovat, ale pomaleji

„Tlak na růst mezd není nijak výrazný a jinak tomu nebude zřejmě ani ve druhé polovině letošního roku. Celkově i reálné mzdy letos nejspíš poklesnou o další 2,5 procenta, a tak kupní síla průměrného zaměstnance za poslední dva roky propadne o zhruba jedenáct procent,“ očekává ekonom Dufek. Za loňský rok klesla kupní síla Čechů o 8,5 procenta, letos za první polovinu roku o dalších 4,5 procenta.

Reálné mzdy po citelném poklesu v loňském roce budou letos dál klesat i podle Jakuba Seidlera, hlavního ekonoma České bankovní asociace. Pokles má ale aspoň výrazně zvolnit, a to ke dvěma procentům.

„Růst mezd se tak vyrovná inflaci až v závěru letošního roku a předhánět jej začne až v roce příštím. Z pohledu vývoje reálných mezd se v současnosti pohybuje tuzemská ekonomika na úrovni prvního čtvrtletí 2018, tedy nejníž za posledních pět let,“ uvedl Seidler.

Upozornil zároveň na to, že ve statistice chybí výdělky, které mají OSVČ, jejichž počet - i vzhledem k popularitě švarcsystému v tuzemské ekonomice - je v Česku nad průměrem Evropské unie. „To může celkový obrázek dynamiky výdělků domácností zkreslovat,“ dodává ekonom.

Zámiš pak očekává, že aktuální čísla by mohla pro Českou národní banku (ČNB) znamenat signál, který nahrává spíše uvolnění měnové politiky. „Navzdory jestřábím vyjádřením z posledních zasedání tak i nadále očekáváme, že ČNB začne se snižováním sazeb v letošním roce,“ uvedl analytik.

Jaká je vaše hrubá mzda?

celkem hlasů: 3294
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 11. září 2023. Anketa je uzavřena.

V prvním čtvrtletí dosáhla průměrná mzda v Česku 41 265 korun. Meziročně se v nominálním vyjádření zvýšila o 8,6 procenta, při zohlednění inflace se ale reálné výdělky zaměstnanců naopak o 6,7 procenta snížily. Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Hledáte práci s nejvyšší mzdou? Najděte ji na internetovém pracovním portálu jobDNES.cz

14. září 2022

Autor:
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Luxusní šperk skoro zadarmo. Cartier omylem prodával náušnice se slevou 99 procent

28. dubna 2024  7:32

Šperky se slevou 99,9 procenta. Za tolik koupil mexický lékař náušnice v luxusním francouzském...

Průmysl stagnuje, některých surovin bude nedostatek, varuje ruská organizace

28. dubna 2024  7:18

Průmyslová výroba a investice v Rusku stagnují, zhoršuje se vývoz zboží a ziskovost většiny...

Sonny Angel: Ďábelská moc andělské panenky, která plete hlavu generaci Z

28. dubna 2024

Premium Všichni uživatelé TikToku už pravděpodobně znají panenku Sonny Angel. Asi osm centimetrů vysoká...

Boom prodejů kol opadl. Prodejci mají plné sklady, zákazníci čekají na slevy

28. dubna 2024

Trh s jízdními koly a cyklovybavením se v Česku propadl o třetinu. Může za to ochlazení covidového...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...