Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. | foto: Hyundai

Hyundai v Evropě padá prodej, auta z Nošovic míří více do Asie i Afriky

  • 97
Korejská automobilka Hyundai zažívá v Evropě první větší pokles prodejů. Na výrobu v nošovickém závodě Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) to však zatím nemá vliv. Automobilka naopak hlásí nepatrné zlepšení loňského výrobního rekordu.

Hyundai v Evropě letos prodal za prvních jedenáct měsíců 391 tisíc aut, což v meziročním porovnání představuje pokles o zhruba dvě procenta. Celý trh spadl o desetinu, v posledních třech měsících však začal znovu růst. Hyundai naopak začaly prodeje klesat více: jen za listopad vykázal sedmiprocentní pokles.

Nošovický závod HMMC končí s letošní výrobou v sobotu, podle mluvčího firmy Petra Vaňka je už teď jisté, že překročí loňský počet 303 035 vyrobených aut. "S ohledem na stále klesající objem evropského automobilového trhu, pro který jsou auta ze závodu HMMC určena na prvém místě, bylo exportováno poměrně významné množství aut i na mimoevropské trhy, zejména do Ruska, Turecka, Austrálie nebo Jižní Afriky," řekl Vaněk.

Zatímco loni bylo do zemí Evropské unie vyvezeno 76 procent produkce, letos to bude jen 65 procent. "Největší nárůst mimo EU zaznamenaly tyto země: Austrálie, Jižní Afrika, Rusko, Turecko a překvapivě i Egypt. Kromě Turecka ve všech těchto zemích převažují modely ix35," dodala Kateřina Churá z tiskového oddělení HMMC.

Největším odbytištěm vozů Hyundai z Nošovic bylo i letos Německo, následované Ruskem a Velkou Británii. Česko je desátým největším odbytištěm. Nejvíce vyrobil HMMC vozů ix35.