Příliv investic překoná loňský rok

Asi šest až osm miliard dolarů, tedy kolem 190 až 250 miliard korun, by měli podle agentury Czechinvest přinést do Česka zahraniční investoři. To by znamenalo výrazný nárůst oproti loňsku, kdy ČNB ve svých statistikách zaznamenala příliv 4,9 miliard dolarů.

Přesná výše získaných investic bude podle šéfa Czechinvestu Martina Jahna záviset na vývoji kursu koruny. O konečné sumě též rozhodne, kdy země získá částku za prodej Českého Telecomu.

Česko za první pololetí přilákalo téměř 5,4 miliardy dolarů, když do zpracovatelského průmyslu šlo meziročně zhruba shodných půl miliardy dolarů. "To byly přímé investice do nových kapacit, případně společných podniků," prohlásil Jahn.

Přílivem kapitálu by neměly otřást ani nedávné katastrofální záplavy, které by podle Jahna neměly mít na rozhodování investorů celkově negativní dopad. Pouze poškozená infrastruktura by mohla některé investiční projekty krátkodobě oddálit. "Může jít o týdny až měsíce," domnívá se ředitel.

Czechinvest má přitom zájem získat další automobilku rozsahu projektu Toyoty a PSA, které investují přes 1,5 miliardy eur v Kolíně. Zájem o výstavbu montážního závodu v Evropě vyjádřila podle Jahna korejská společnost Hyundai, přičemž první rozhodnutí lze očekávat nejdříve na přelomu letošního a příštího roku.

"Jednáme ale i s jinými investory," upozornil. Pro tyto strategické projekty se připravují průmyslové zóny v moravských Nošovicích a Žatci.

,