Přestup k jinému penzijnímu fondu se v dnešní době většinou nevyplatí

- Lidé spořící v penzijních fondech nacházejí nyní ve svých schránkách zprávy, o kolik se jejich vklady za loňský rok zhodnotily. Mnohým se honí hlavou myšlenka: Vydělal bych více, kdybych přestoupil k jinému fondu? Odpověď je jednoznačná - ve většině případů se změna nevyplatí. Výjimkou může být situace, kdy klientovi nejde ani tak o výši výnosu, ale o budoucnost fondu, a chce proto změnit třeba malou společnost za velkou.
Dalším důvodem může být i to, že konkurenční fond nabízí služby navíc - třeba životní pojištění zdarma či různé finanční prémie. Zhodnocení majetku v penzijních fondech nepatří obecně k nejvýnosnějším investicím. Podle zveřejněných výsledků hospodaření největších společností, spravujících penzijní fondy, se výnosy připisované klientům od sebe moc neliší.

Lákadlem, jež může přimět lidi k přestupu jinam, je tak zisk, který fond dokázal vydělat nad státní příspěvek ten je totiž pro všechny stejný. Rozdíl ve zbylém zhodnocení však mezi konkurencí nepřesahuje tři procentní body, a to je pro klienty za stávajících podmínek nezajímavé. Přestup mezi penzijními fondy navíc trvá dost dlouho až tři měsíce.

Celá operace přitom není bez rizika. Stačí například vyplnit špatně číslo účtu, kam se má vklad přelít a člověk může na výnosy zapomenout - objevení chyby totiž může trvat i půl roku. Ten, kdo se například rozhodne střádat si na stáří pět let pětistovku, může od státu získat rovných devět tisíc korun. K tomu ještě u nejvýkonnějších fondů v loňském roce dalších deset procent výnosu navrch.

Může se ale stát, že mu tato čísla nebudou stačit přestup k jinému fondu se však kvůli chybě v zadání účtu nezdaří. Klient tak ztratí nejen vyšší výnos u nového fondu, ale pravděpodobně i sumu státního příspěvku za dobu, než chybu opraví.