Přes rok bez práce je 200 tisíc lidí

  • 37

Oproti čtvrtému kvartálu 2003 jich je o 14 tisíc více a jejich podíl už přesahuje polovinu všech lidí bez práce, uvedl úřad.

Přes šedesát tisíc Čechů dokonce do práce nechodí už déle než čtyři roky. Zvyšovaly se ale i počty těch, kteří jsou bez práce kratší dobu. Ve srovnání s posledním kvartálem roku 2003 je v seznamech úřadů práce dokonce o šest tisíc lidí více.

Práci ztráceli hlavně muži
O zaměstnání přicházeli především muži. "Růst nezaměstnanosti se projevil výhradně v mužské složce populace, a to téměř v celé skupině produktivního věku od 15 do 64 let," uvedl ČSÚ.

Ženám se naopak zaměstnání nacházet dařilo. Jejich počet se meziročně snížil téměř o šest tisíc, naopak mužů bez práce bylo o 11 tisíc více.

Obecná míra nezaměstnanosti (ILO)

Za nezaměstnané jsou považováni ti, kteří neměli žádné zaměstnání, neodpracovali ani jednu hodinu za mzdu a aktivně hledali práci, do které byli schopni nastoupit nejpozději do dvou týdnů. Neshoduje se tedy s počtem uchazečů registrovaných na úřadech práce, jak je zjišťuje ministerstvo práce a sociálních věcí.
Zdroj: ČSÚ

Téměř tři čtvrtiny z lidí, kteří nedobrovolně zůstávají doma, jsou lidé bez maturity. Mezi vysokoškoláky je nezaměstnaných minimum, jen okolo 2,2 procenta. Podobně jsou na tom i lidé s maturitou. Práci nenašlo jen pět procent z nich.

Český statistický úřad zjišťuje takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti, kterou vyčíslil na 8,2 %. Ta se kvůli jinému způsobu zjišťování liší od registrované míry ministerstva práce, která byla podle nové metodiky asi devět procent.

Do poloviny loňského roku ministerstvo počítalo podle staré metodiky. Podle ní by bylo bez práce dokonce deset procent lidí.

,