Přerov vyhání podomní prodavače

  • 10
Nářky obelhaných obyvatel donutily přerovskou radnici jednat. Množící se případy, kdy podomní prodavači vykradli lidem byt nebo jim vnutili nefunkční zboží, vedly zastupitele k vydání vyhlášky, která podomní prodej zakazuje. Pokud někdo nařízení poruší, může dostat pokutu až sto tisíc korun.

Nařízením města se od poloviny července zakazuje v Přerově prodávat či nabízet po bytech a domech zboží.

"Obec má možnost zakázat některé formy prodeje na území města, proto se rada rozhodla na náš návrh podomní prodej zakázat," řekl ředitel živnostenského úřadu Vladimír Kubeša.

Na dodržování nařízení bude dohlížet městská policie. "Pokud obyvatele po polovině července podomní prodejce navštíví, měli by zavolat strážníky," dodal vedoucí úřadu.

Přerovští policisté, kteří se s případy okradených lidí potýkají, nařízení města přivítali.

"Obávám se však, že podomní prodejci jsou natolik vynalézaví, že se do bytů nějak dostanou. I nadále budeme muset veřejnost upozorňovat na to, koho si má do bytu pouštět," konstatovala přerovská policejní mluvčí Danuše Sklenářová.

Podle policistů bývá scénář krádeží pod záminkou podomního prodeje většinou stejný. "Přijdou tři lidé, většinou je mezi nimi i žena, majitele bytu nějak zabaví a až po jejich odchodu poškozený zjistí, že mu chybějí peníze."

"Zrovna nedávno jsme měli případ, kdy pachatelé pod záminkou prodeje okradli osmdesátiletou ženu," podotkla mluvčí. Dodala, že pachatelé většinou operují v příměstských částech Přerova. Centru se zatím vyhýbají.

,