Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pražské novostavby podražily. V regionech ceny nových bytů stagnují

  20:15
Nové byty zdražují. Průměrný byt v pražské novostavbě se aktuálně nabízí za 63,8 tisíce korun za čtvereční metr. To znamená, že stojí přibližně o dva tisíce korun víc než loni. V přepočtu se tak cenový rozdíl u třípokojového bytu pohybuje okolo 150 tisíc korun.

Novostavby se v Praze i v regionech prodávají dráž než před rokem. | foto: Naxos

Byt v pražské novostavbě se v letošním třetím čtvrtletí (červen až září) prodával v průměru za 58 156 korun za metr čtvereční. Průměrný prodaný metr nového pražského bytu tak byl během tří letních měsíců o 4,6 procenta dražší než ve druhém letošním kvartálu. A o 4,3 procenta překonal průměrnou cenu z loňského léta.

Nic se ale nemění na nákupním chování - první na odbyt jdou vždy ty nejlevnější byty. Z toho důvodu je průměrná prodejní cena nižší, než cena bytů, které dále zůstávají v nabídce. Těch je v Praze aktuálně 6,4 tiíce a stojí v průměru 63 837 korun za metr čtvereční. I to ale ukazuje na meziroční i mezičtvrtletní růst o více než tři procenta.

Jinými slovy to znamená, že průměrný padesátimetrový dvoupokojový byt zdražil přibližně o sto tisíc korun, třípokojový o sto padesát tisíc.

Liniový graf ukazuje aktuální průměrnou cenu za metr čtvereřní v jednotlivých regionech. Sloupce potom znázorňují množství volných bytů v novostavbách.

Údaje vyplývají z analýzy developera Trigema, který sleduje prodeje na celém pražském i regionálním trhu novostaveb. Podle šéfa společnosti Trigema Marcela Sourala se v nárůstu cen odráží zdražení pozemků či stavebních prací. „Zanedlouho budou muset developeři do ceny promítnout i zdražení stavebních materiálů,“ předpovídá.

Velký levný projekt má sílu zkreslit celý trh

Skokové mezičtvrtletní ̈zdražení má ale ještě jeden důvod. Jde o rozsáhlý projekt developera Ekospol, který od jara nabízí stovky bytů v pražské Hostivaři. Protože prodává levnější byty ve velkém objemu, má sílu ohnout celou statistiku pražského trhu.

K tomu došlo hlavně v předchozím kvartálu (tedy od dubna do června), kdy firma prodávala největší část hostivařského projektu. Podle údajů z Ekospolu v druhém letošním čtvrtletí firma prodala v Hostivaři 330 bytů a v uplynulém čtvrtletí už „jen“ 130 bytů. Na jaře tak překotné prodeje Ekospolu znamenaly snížení celkové základny.

Hostivařský projekt ale vybočuje ještě jednou zvláštností. To co se v něm (a dále i v souhrnné statistice) vykazuje jako „prodej“, je ve skutečnosti pouze uzavření rezervační smlouvy a uhrazení rezervačního poplatku. Do statistiky se tak zahrnují byty, jež jsou nyní rezervovány, ale zkolaudovány mají být až v druhé polovině roku 2018. Tedy déle než tři roky od prvních objednávek.

Šéf a majitel Ekospolu Evžen Korec tuto neobvyklou strategii vysvětluje velkou poptávkou. „Rozhodli jsme se tedy nestavět projekt po etapách, ale všech 802 bytů vzniká současně. Bytový projekt bude hotový najednou a probíhající výstavba tak nebude rušit ty, kteří by již ve svých bytech žili, pokud bychom stavěli po etapách. Vzhledem k tomu se však prodlouží doba realizace projektu,“ říká pražský developer.

Pražští developeři míří za rekordními prodeji

Proto je potřeba dvojím metrem nahlížet i na celkovou statistiku prodejů všech pražských developerů. Ta na první pohled vypadá, že trh míří za sedmitisícovým rekordem (od roku 2011, kdy se začala počítat) a roste zatím meziročně o 24 procent.

I pokud odečteme statistické prodeje z hostivařského projektu Ekospolu (tedy 460 bytů), meziroční srovnání prvních tří čtvrtletí let 2014 a 2015 stále vykazuje dvanáctiprocentní růst.

V samotném třetím čtvrtletí se potom v Praze prodalo podle společných statistik developerů Trigema, Ekospol a Skanska Reality 1700 bytů. To je stejně jako ve druhém čtvrtletí. Dohromady už letos developeři prodali 5250 bytů.

Regiony jsou výrazně levnější

V samotné Praze se tradičně prodalo více bytů než ve zbytku Česka dohromady. Celkem na krajská města (kromě Prahy) v letošním roce připadá za poslední kvartál podle údajů společností Trigema a Trikaya tisícovka prodaných bytů v novostavbách.

Z toho 270 se prodalo na jižní Moravě (a z toho 170 v Brně). Tam je také aktuálně nabízený byt (ceny prodaných bytů na této úrovni statistika nesleduje) výrazně dražší než průměr. Zatímco cenový průměr čtverečního metru novostavby v krajském městě činí 41 881 (růst o 0,41 %), v Brně je průměrná cena nabízeného bytu v novostavbě 55 tisíc korun za metr čtvereční. Oproti předchozímu čtvrtletí je to mírné zlevnění.

I když se v Brně oproti předchozímu čtvrtletí růst prodejů de facto zastavil, stále letošní prodeje ty loňské převyšují o 19 %.

Šedá linie grafu znázorňuje cenu dostupných bytů, která je zpravidla dražší než cena prodejní.

Ještě výše než na jižní Moravě se šplhají ceny nových bytů v Královéhradeckém a Ústeckém kraji. To lze ale vzhledem k mnohem menšímu vzorku (viz graf) označit za odchylky.

Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Vídeňští restauratéři se bouří proti rozvozu jídel, připadají si vykořisťovaní

28. dubna 2024

Na vídeňské gastroscéně to vře. Provozovatelé tradičních restaurací se bouří proti expanzi...

Luxusní šperk skoro zadarmo. Cartier omylem prodával náušnice se slevou 99 procent

28. dubna 2024  7:32

Šperky se slevou 99,9 procenta. Za tolik koupil mexický lékař náušnice v luxusním francouzském...

Průmysl stagnuje, některých surovin bude nedostatek, varuje ruská organizace

28. dubna 2024  7:18

Průmyslová výroba a investice v Rusku stagnují, zhoršuje se vývoz zboží a ziskovost většiny...

Sonny Angel: Ďábelská moc andělské panenky, která plete hlavu generaci Z

28. dubna 2024

Premium Všichni uživatelé TikToku už pravděpodobně znají panenku Sonny Angel. Asi osm centimetrů vysoká...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...