Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: ČTK

Pražská burza obrátila, vyrostla o 1,6 procenta

  • 0
Pražská burza zmírnila včerejší téměř šestiprocentní propad. Obchodování dnes zahájila růstem o 0,7 procenta a nakonec si připsala 1,6 procenta. Ceny jednotlivých akcií jsou velmi rozkolísané, nejlépe si dnes vedly akcie těžební NWR, které si polepšily o 12 procent.

Akcie developera Orco Property, který včera ztrácel 23,38 procenta, přidaly 2,8 procenta na 141 korun. Majitel Orka Jean-Francois Ott by ale potřeboval růsty mnohonásobně vyšší. Svůj vrchol totiž Orco zažilo loni v únoru, kdy se akcie přehoupla přes 3 700 korun. Dnes je titul o 96 procent níže. Ott drží v akciích Orka necelých dvacet milionů, uvedla MF DNES.

Opačným směrem se stejně jako Orco vydaly také akcie NWR. Jedenáctiprocentní propad se změnil na dvanáctiprocentní růst.

Akcie mediální skupiny CME spadly o 11 procent na 204 korun a vedly si tak ze všech akcií nejhůře. Nedařilo se také titulům realitní ECM, které přišly skoro o 4 procenta.

Tuzemský trh se tak přidal k růstu evropských a japonských akcií a nenásledoval tak další propad amerických akcií. Americké akcie ve čtvrtek opět prudce oslabily kvůli rostoucím obavám o ekonomiku. Index Standard & Poor's 500 uzavřel na nejnižší úrovni od roku 1997.

Evropský index Eurofirst zahájil růst stejným číslem jako pražská burza. Později přidal na 1,1 procenta.

,