Plzeňský Prazdroj instaloval deset nových nádrží na kvašení piva, aby pokryl rostoucí spotřebu po svém ležáku Pilsner Urquell.

Plzeňský Prazdroj instaloval deset nových nádrží na kvašení piva, aby pokryl rostoucí spotřebu po svém ležáku Pilsner Urquell. | foto: Plzeňský Prazdroj

Prazdroj očekává větší vývoz, instaluje další tanky

  • 11
Plzeňský Prazdroj usazuje do svého pivovaru deset nových tanků na kvašení piva. Připravuje se tak na větší prodej své prémiové značky Pilsner Urquell v zahraničí. Od října tak bude schopen plzeňský závod vyrábět až 140 tisíc hektolitrů týdně.

Pivovar novými nádržemi posílil svůj tankový svazek. Ten začal kvůli rostoucímu vývozu ležáku rozšiřovat již na konci roku 2005. - více zde

Díky investici za 120 milionů korun má firma nyní 114 cylindro-kónických tanků, které plzeňský závod používá ke kvašení a zrání piva od roku 1991.

Každý kovový obr má objem 2400 hektolitrů, váží 25 tun, jeho výška je 16 metrů a vnitřní průměr 6,5 metru.

Stavba obřích nádob nyní končí. "Komplex bude uveden do provozu na přelomu září a října," řekl mluvčí firmy Alexej Bechtin.

Na instalaci nádrží naváže další rozvoj varny, tedy dva nové měděné kotle a šest ležáckých tanků na jaře 2008.

To vše dělá Plzeňský Prazdroj podle Bechtina proto, aby pokryl rostoucí spotřebu zejména v zahraničí. Za letošní pololetí prodal rekordních 4,5 milionu hektolitrů piva. Pivovaru se tak podařilo meziročně zvýšit odbyt o 5,4 procenta a export dokonce o 12,5 procenta. - více zde

Podle šéfa Prazdroje Mika Shorta chce firma s polovičním podílem na trhu piva v Česku v příštích deseti letech investovat do rozvoje dalších 15 miliard korun, uvedla ČTK.