Cigarety zřejmě podraží až na konci roku. Výrobci zatím vykryjí růst spotřební daně nižšími maržemi.

Cigarety zřejmě podraží až na konci roku. Výrobci zatím vykryjí růst spotřební daně nižšími maržemi. | foto: Profimedia.cz

Právo: Cigarety zatím nezdraží, výrobci válčí

  • 265
Kuřáci si mohou oddychnout. Rostoucí spotřební daň jim zatím víc peněz k kapes nevytáhne. Důvodem je ostrý konkurenční boj mezi výrobci cigaret, který rozpoutal dominantní hráč na tuzemském trhu - společnost Philip Morris, píše dnešní Právo.

"Očekávali jsme, že vzhledem k zásobám cigaret se starými kolky dojde ke zdražení o sedm až osm korun koncem dubna nebo května. Philip Morris si však teď nechal vytisknout nové H kolky, z nichž vyplývá, že o celý nárůst daně sníží svou marži. A my se tomu musíme přizpůsobit," řekl deníku jednatel konkurenční firmy Imperial Tobacco ČR Kamil Provazník.

Například krabička cigaret Marlboro King Size měla původně zdražit na 82 korun, podle cenového věstníku ministerstva financí se však bude dál prodávat za 74 Kč. Sparty budou i na jaře za 61 korun, cigarety Petra za 57 Kč, Start za 51 Kč a Red & White za padesátikorunu.

Philip Morris podpoří Číňany
Philip Morris také začne v Česku prodávat čínskou značku Red Golden Dragon za 48 korun. Firma pomůže Číňanům s vývozem tří jejich cigaretových značek za to, že v asijské zemi bude moci vyrábět svá marlbora.

Podle Provazníka nemohou výrobci zvýšenou spotřební daň odečítat ze svých zisků donekonečna. "Vždyť absorbováním daně měsíčně (Philip Morris) ztrácí stamiliony korun," odhadl v Právu.

Philip Morris si podle dobře informovaného zdroje deníku vytvořil zásobu kolků zhruba na dva měsíce. "Ve druhé polovině roku s největší pravděpodobností ceny zvedne a totéž pak učiní i konkurence," řekl Právu.

popisek Reforma v kostce
Co se od ledna změnilo

Novela zákona, která v rámci reformy veřejných financí zvedla spotřební daň na cigarety z 1,64 koruny na nynějších 1,92 Kč za kus, nabyla účinnosti na začátku letošního roku. Počítalo se s tím, že cenu krabičky cigaret zvýší zhruba o sedm až osm korun.