Vědec a ředitel společnosti Sotio Radek Špíšek. Společnost patří do skupiny...

Vědec a ředitel společnosti Sotio Radek Špíšek. Společnost patří do skupiny PPF. (18. června 2021) | foto:  Petr Topič, MAFRA

PPF nalila sedm miliard do společnosti Sotio, půjdou na vývoj léčby nádorů

  • 1
Biotechnologická společnost SOTIO Biotech získala od skupiny PPF 280 milionů eur (7,1 miliardy korun) na další vývoj nových metod léčby nádorových onemocnění. Půjde o rozšíření a rozvoj produktů, spuštění čtyř nových klinických studií a další vývoj v následujících dvou letech.

Peníze budou mimo jiné použity na uskutečnění dvou klinických studií s s hlavním vyvíjeným přípravkem SOT101. Ten stimuluje imunitní systém tak, že aktivuje bílé krvinky, hlavně T-lymfocyty a NK buňky, aby zabíjely nádorové buňky. V imunoonkologii jde o nadějnou terapeutickou látku, která se navíc dobře kombinuje se zavedenými onkologickými léky. Nyní se přípravek testuje u pacientů s nádory kůže a ledvin.

Fotogalerie

Do konce roku 2023 také vstoupí do fáze klinických studií tři nové přípravky, které SOTIO vyvíjí. Přípravek BOXR1030 představuje hlavní projekt společnosti v rámci CAR-T buněčných terapií u nádorů z pevných tkání. BOXR1030 se připravuje pro každého pacienta zvlášť s využitím jeho vlastního imunitního systému. 

Laboratorně upravené bílé krvinky (T-buňky) jsou ve formě injekce vráceny zpět do těla pacienta, kde najdou nádorové buňky a zabijí je. Klinická studie je již schválena a začne počátkem roku 2022.

Chemoterapie bez vedlejších účinků?

Přípravek SOT102 je protinádorový přípravek na platformě ADC (konjugát protilátky a léku). ADC jsou nosiče cytostatik (například chemoterapie) se schopností cíleně vybrat nádorovou buňku, navázat se na její povrch a po průniku do ní uvolnit vysoce účinné léčivo bez toho, aby došlo k poškození zdravých buněk. Zahájení první klinické studie u pacientů s nádory žaludku a slinivky břišní je plánováno na březen 2022.

PPF je poprvé v historii ve ztrátě. Petr nám chybí, napsala Kellnerová

Sídlo společnosti PPF v pražských Dejvicích

Ke konci roku 2022 SOTIO plánuje zahájit rovněž klinickou studi s přípravkem SOT201. Jde o látku, která spojuje SOT101 a PD-1 inhibitor ve fixní kombinaci.

„Takto významná investice nám umožní významně posunout klinický vývoj námi vyvíjených přípravků,“ uvedl generální ředitel SOTIO Radek Špíšek. „V posledních letech vytvořilo SOTIO atraktivní portfolio programů založených na různých metodách léčby,“ doplnil generální ředitel a akcionář PPF Ladislav Bartoníček. 

Vyjádřil přesvědčení, že toto financování umožní společnosti SOTIO další rozvoj. „Bude to důležitý krok k dosažení dlouhodobého cíle etablovat se v oboru onkologie,“ dodal. Financování poskytne postupně v závislosti na dosažení definovaných vývojových a regulatorních fází.

Zdroj: Výroční zpráva PPF (čistý výsledek hospodaření za rok 2020 byl -291 milionů eur)

Skupina PPF podniká ve 25 zemích. Investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. PPF působí v Evropě, Asii a Severní Americe. Skupina vlastní aktiva 40,3 miliardy eur a zaměstnává celosvětově 80 tisíc lidí. SOTIO Biotech je mezinárodní biotechnologická společnost, která zastřešuje aktivity skupiny PPF ve výzkumu a vývoji nových protinádorových léčiv.

,