PPF rozjela jednání s čínskou bankou

  • 3
Nejsilnější česká finanční skupina PPF už v Číně zapouští kořínky. Skupina miliardáře Petra Kellnera ve středu dostala od místních regulačních orgánů povolení, že může začít jednat o spolupráci s městskou bankou v hlavním městě sečuánské provincie Čcheng-tu.

PPF, do níž patří televize Nova, Česká pojišťovna, eBanka a Home Credit, vyslala do nejlidnatější země početnou delegaci.

Využila tak možnosti, aby za její zájmy lobboval prezident Václav Klaus, který v Číně tráví dlouhou pracovní cestu.

Za PPF se po schůzce s Klausem osobně přimluvil i nejvyšší tajemník čínské komunistické strany v sečuánské provincii Čang-süečung.

Po Slovensku a Rusku se tak finanční skupina rozhodla proniknout dál na východ. Jak informovala MF DNES, skupina má zájem poskytovat v Číně služby spojené se splátkovým prodejem.

Vybrala si k tomu tu pravou chvíli. Své plány oznámila během vůbec první návštěvy českého prezidenta v Číně. Václav Klaus vzal investici za svou a snaží se PPF při jednáních s místními komunistickými představiteli na přísně regulovaný bankovní trh protlačit.

V Číně působí čtyři celostátní banky. Licenci na poskytování finančních služeb však má ještě 111 dalších institucí působících na místní úrovni. Čcheng-tu City Comercial Bank, na spolupráci s níž má PPF zálusk, je jednou z nich.

"Je to město, které leží na rozhraní bohaté východní Číny a zemědělského středu země. Se svými dvanácti miliony obyvatel má velký potenciál," řekl v Pekingu předseda představenstva České pojišťovny Ladislav Bartoníček.

"Navíc banka, s níž jednáme, působí v celé sečuánské provincii, takže možných klientů je mnohem víc. Průmyslové město se také neuvěřitelně rychle rozvíjí, Německo tam chce dokonce zřídit svůj konzulát," dodává Bartoníček.

Čeští finančníci tuší, že v bohatých městech, jako je Šanghaj či Peking, by neměli s ohledem na silnou konkurenci téměř šanci svůj záměr realizovat. "Jsme ale teprve na začátku, získání příslušných licencí nám v Číně může trvat rok, stejně jako pět let," podotkl akcionář PPF Milan Maděryč.

Skupina chce Číňanům nabízet veškeré bankovní služby pro drobné spotřebitele - od spotřebních úvěrů až po životní pojištění či penzijní připojištění. Právě spoření na penzi může být v Číně velmi výnosné. Tamní populace kvůli regulaci porodnosti rychle stárne. Už v roce 2030 bude čtvrtina Číňanů starší 65 let. V chudých zemědělských oblastech, v nichž žijí tři čtvrtiny Číňanů, navíc nemá stáří zabezpečené skoro nikdo.

Možností, jak utrhnout kousek z obrovského čínského trhu, má PPF víc. Buď se s čínským partnerem, který bankovní licenci vlastní, dohodne na vytvoření dceřiné společnosti, nebo se nechá čchengtuskou bankou najímat jen k poskytování příslušných služeb. V případě, že se to PPF vyplatí, by se nebránila ani kapitálovému vstupu do banky.

Skupina PPF uvažuje už i tom, jak bude svou čínskou expanzi financovat. "Běžnými operacemi, vydáním obligací, úvěrem, možností je spousta," říká Bartoníček. Kolik chce do Číny investovat, společnost neuvádí.

Podobným způsobem postupovala firma Petra Kellnera i před dvěma lety v Rusku. Založila tam společnost Home Credit & Finance Bank, která se brzy stala dvojkou na trhu. Dnes působí v 18 oblastech.