Povodeň vyhnala lidi z autosalonů

  • 2
Když je velká voda, mají Češi jiné starosti, než kupovat auta. Potvrzují to statistiky Sdružení dovozců automobilů, podle kterých v srpnu klesl odbyt nových osobních vozů meziročně o 18,8 procenta na 9362 vozů. K nevalné náladě na trhu automobilů se tak přidala další událost, která negativně ovlivní celoroční výsledky.

Čísla prezentovaná SDA zahrnují i domácí Škodu Auto, která podle statistik oproti loňskému srpnu ztratila 1447 zákazníků - téměř čtvrtinu. Mladoboleslavská automobilka prodala 4641 vozů a patřilo jí 52,79 procenta trhu.

Od začátku roku se prodalo 50 041 škodovek, což je o deset procent méně než loni, její podíl klesl z 54,2 na 51,2 procenta. Druhou nejprodávanější značkou byl Renault s podílem na trhu 6,63 procenta a třetí Peugeot s 5,83 procenta trhu.

Ovšem ani úspěšným importérům se během povodní nedařilo. Dlouhodobě druhá nejúspěšnější značka Renault zaznamenala téměř stejný procentní propad jako Škoda Auto. Vůz s kosočtvercem ve znaku si koupilo o 22 procent lidí méně než ve stejném měsíci loni, celkem se prodalo 460 aut.

Na stříbrnou příčku se v minulém měsíci vyšvihla další francouzská značka Peugeot, která prodala 520 automobilů, meziročně o jedenáct procent méně.

Dalšími významnými dovozci jsou německé automobilky Volkswagen a Opel. Prvně jmenovaná značka prodala v srpnu v České republice 569 (-21,52 procenta), opelů se prodalo 437 (- 36,76 procenta).

Z větších prodejců se tak v srpnu podařilo zvýšit prodej jen francouzskému Citroënu (331 aut, meziročně +4,09 procenta) a španělskému Seatu (285 aut, meziročně o 40,39 procenta více).

Mezi zápornými čísly se v tabulce prodejů vyjímá nárůst prodeje jihokorejské značky Kia, jejíž vůz si minulý měsíc koupilo 72 zákazníků, v porovnáním se stejným obdobím loňska je to nárůst o 380 procent. Prodeje rostly také dalším menším značkám Hyundai, Mazda a Mitsubishi.

Sdružení automobilového průmyslu odhaduje, že by se letos po započítání vlivu povodní mohlo prodat 146 500 nových osobních aut. Oproti loňsku by tak odbyt klesl o téměř čtyři procenta.