Restaurace

Restaurace | foto: Archiv

Ztráty v gastru kvůli viru jsou 750 milionů týdně, hlásí Potravinářská komora

  • 6
Ztráty potravinářů kvůli zavření restaurací a školních jídelen činí 750 milionů korun týdně, uvádí Potravinářská komora ČR. Postižené jsou velké, střední i malé firmy. „Jde prakticky o celý tento průmyslový segment, od výrobců nápojů přes mlékaře, zpracovatele masa až po pekaře a lahůdkáře,“ uvádí prezidentka komory Dana Večeřová.

„Velké problémy mají samozřejmě závody, které jsou technologicky specializovány na výrobu gastro balení. Tam může dojít k propadu až 80 procent odbytu, u ostatních se podle velikosti a zaměření jedná o 30 až 50 procent,“ řekla Večeřová.

Problémy mělo mnoho firem podle ní už před zavřením gastronomických provozů, kdy odběratelé odmítli kvůli budoucímu zavření provozu převzít objednávky. „Navíc je čtvrté čtvrtletí v řadě sektorů potravinářského průmyslu odbytově nejdůležitější, asi 40 procent ročního objemu. Tedy mnohonásobně vyšší než na jaře, kdy již bylo v ČR kvůli pandemii hospodářství významně omezeno,“ vysvětlila.

Podle ní zemědělci a potravináři musí neustále pracovat a zásobovat obchody, nemohou si dovolit provozy uzavřít. „I zde tedy vznikl problém s uzavřením prvního stupně základních škol, kdy řada pracovnic musela zůstat doma na ošetřovném a chybí ve výrobě. Pokud jde o pozice operátorů linek, ty jsou vysoce specializované a nelze je jednoduše nahradit,“ uzavřela.

Kvůli nepříznivému vývoji koronavirové epidemie platí od středy v celém Česku zpřísněná protiepidemická opatření. Všechny školy od základních po vysoké přešly na distanční výuku kromě tříd pro děti se speciálními potřebami. Uzavřeny jsou restaurace, bary, kluby, zakázány jsou kulturní i sportovní akce. Shromažďovat se lidé mohou maximálně po šesti.

Ztráty potravinářů:
PIVO 250 milionů Kč týdně
LIHOVINY85 procent (pouze za říjen, listopad a prosinec bude ještě horší)
MASOpodle velikosti podniku 25 až 50 procent
MLÉKO30 procent
MINERÁLNÍ VODY50 milionů Kč týdně
VÍNO 30 až 35 procent
PEKAŘSKÉ VÝROBKYpodle typu pekárny 15 až 35 procent
NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE25 až 50 procent
RYBY40 000 – 300 000 Kč týdně u jednotlivých podniků. Pokud bude uzavření gastra pokračovat, ztráty v listopadu a prosinci výrazně narostou
Zdroj: Potravinářská komora ČR

,