Pošta má chodit odpoledne, míní Mlynář

  • 91
Vadí vám, že musíte pro každý doporučený dopis na poštu, protože vás doručovatel nezastihne doma? Brzy se to možná už nebude stávat. Šéf vznikajícího ministerstva pro informatiku Vladimír Mlynář chce, aby Česká pošta doručovala domácnostem doporučené zásilky až odpoledne, aby je mohla předat přímo adresátovi. Státní podnik se podle něj také zatím nebude privatizovat.

Ministerstvo pro informatiku přebere část kompetencí současnému ministerstvu dopravy a spojů, kterému šéfuje Milan Šimonovský (KDU-ČSL). Jeho sociálnědemokratický předchůdce Jaromír Schling se neúspěšně pokoušel změnit poštu na akciovou společnost, což by umožnilo prodat ji do soukromých rukou.

Rozhovor s ministrem Mlynářem o internetu

 

 

"Česká pošta se v tomto volební období prodávat nebude," uvedl Mlynář, ale kabinet se pokusí dokončit připravovanou transformaci.

Nový ministr chce ze své pozice tlačit vedení pošty k větší efektivitě služeb, na které má podnik ze zákona monopol. Jedná se především o doručování adresných listovních zásilek s hmotností do 350 gramů, které tvoří asi 40 procent výnosů pošty.

V ostatních službách (balíky, expresní dodávky) už existuje rozvinutá konkurence, která tlačí i poštu ke snižování nákladů.

Ministr mimo jiné chce, aby pošta nenutila lidi chodit pro balíky a doporučená psaní na pobočky, když se jim je snaží doručit v době, kdy logicky většina adresátů není doma.

Mlynář patří také k velkým propagátorům využití elektronického podpisu a internetu v kontaktu lidí s úřady. Z tohoto důvodu bude prý usilovat o to, aby se poštovní pobočky staly základním kontaktním místem pro přístup veřejnosti ke státní agendě v elektronické podobě.

Loni měla Česká pošta 3400 poštovních poboček a zaměstnávala téměř čtyřicet tisíc lidí. Doručila 735 milionů listovních zásilek.

,