Pošta účtuje státu za daňové složenky menší poplatky, než běžně platí lidé. Ilustrační foto.

Pošta účtuje státu za daňové složenky menší poplatky, než běžně platí lidé. Ilustrační foto. | foto: Jan Karásek, MF DNES

Pošta cenou zvýhodnila stát, úřadu to vadí

  • 6
Daňové složenky, projekt bývalého ministra financí Bohuslava Sobotky, budí i za vlády ODS vášně. Český telekomunikační úřad tvrdí, že Česká pošta zvýhodňuje při placení touto složenkou stát před jinými zákazníky a porušuje tím zákon. Pošta s tím nesouhlasí.

Ministerstvo financí zavedlo daňovou složenku loni v březnu s cílem rozšířit komfort pro ty, kdo platí daně hotově. Stejně jako placení daní přímo na pokladně dvou stovek finančních úřadů je i zvláštní daňová složenka zdarma.

Komfort zdarma na poště stojí ročně stát, a tím i všechny, kdo platí daně, skoro padesát milionů korun ročně. Loni dostal státní podnik Česká pošta tuto zakázku bez výběrového řízení, protože Sobotka spěchal, aby se s výhodnějším placením daní stihl pochlubit před volbami.

Počínaje letošním rokem získala složenkovou zakázku na tři roky opět Česká pošta, tentokrát ve výběrovém řízení. Když však letos Český telekomunikační úřad, který na provozování poštovních služeb dohlíží, dělal kontrolu, zjistil, že pošta účtuje státu u těchto složenek nižší cenu než lidem třeba na přepážce. Méně platí ministerstvo financí za daňové složenky s částkou nad pět tisíc, za které pošta běžně účtuje 30 korun.

"Takový postup však není v souladu se zákonem o poštovních službách, podle něhož nesmí docházet k neodůvodněnému zvýhodňování jednoho zákazníka před jinými," říká mluvčí telekomunikačního úřadu Dana Makrlíková.

Poštovní služby jsou založeny na principu, že každému, bez ohledu na to, zda je to babička, podnikatel, nebo státní orgán, se musí za stejných podmínek dostat tytéž služby, vysvětluje. Pošta se brání tím, že její ceník umožňuje poskytovat množstevní slevy.

"Ministerstvo financí splnilo podmínky pro přiznání této slevy," říká mluvčí České pošty Dita Václavíková. Ministerstvo financí dává od celého sporu ruce pryč.

"V tuto chvíli není jasné, na základě jakého právního předpisu a jakých provedených úkonů Český telekomunikační úřad došel k daným zjištěním," říká mluvčí ministerstva Ondřej Jakob s tím, že kontrolu cen podle kompetenčního zákona mají provádět oni.

Jaké bude mít spor vyústění, není zatím jasné. Řízení ještě neskončilo. A telekomunikační úřad zatím neví, zda uloží poště pokutu. Daňový poplatník tak zatím může být rád, že když už se stát rozhodl hradit z vybraných daní pár desetikorun lidem, kteří je jdou platit na poštu, snaží se aspoň náklady snížit.