Poslanci se dnes scházejí na 38. schůzi.

Poslanci se dnes scházejí na 38. schůzi. | foto: David Port, MF DNES

Poslanci se sešli, jednat by měli hlavně o daních

  • 3
Poslanci začnou projednávat balík vládních daňových návrhů. Vláda do Sněmovny například poslala návrh, aby daň z příjmu zůstala v příštím roce na patnácti procentech a snížilo se pojistné na sociální pojištění. Chce také zrušit osvobození od daně z nemovitosti u novostaveb.

Podle vládního návrhu se sníží všem rovnoměrně sociální odvody o 1,5 procentního bodu, ale zůstane daň 15 procent. Podle ministerstva financí díky tomu lidem vzrostou čisté příjmy o stovky korun měsíčně.

Člověk s hrubým měsíčním příjmem 20 tisíc tak díky tomu ušetří 300 korun měsíčně. Lidé, kteří berou 30 tisíc, by měli zaplatit státu přibližně o 450 korun méně.

Od ledna příštího roku měla klesnout i sazba daně ze současných 15 na 12,5 procenta. Kvůli výraznému snížení slev z daně na jednotlivce i manželku by si však pohoršily hlavně rodiny s dětmi, jejichž měsíční příjem se pohybuje pod 40 tisíci. Mnoha lidem by tak daně místo snížení vzrostly.

Změny v daních se pravděpodobně dotknou i vlastníků bytů či domů. Ministr financí Miroslav Kalousek chce, aby se daň z nemovitosti začala  platit i z nově postavených obydlí. Dosud jsou stavby po dobu patnácti let od kolaudace osvobozeny od daně z nemovitostí.

Změna by se dotkla více než tři set tisíc rodin, které bydlí v bytech či domech nově postavených za posledních patnáct let. Daň by nově platili od roku 2010.

Na řadu přijde kromě jiného i opoziční návrh na snížení spotřební daně z pohonných hmot. Navrhují snížení spotřební daně z benzinu o 2,50 za litr a z nafty o dvě Kč za litr.

"Snížení spotřební daně z benzinu o 2,50 Kč za litr je adekvátní reakcí na rapidní růst cen benzinu a s tím související růst daně z přidané hodnoty, jež se (na rozdíl od spotřební daně) odvíjí od ceny," píše se v návrhu.