Poslanci posunuli zdražení cigaret na červenec

  • 4
Zdražení cigaret nastane o měsíc později. Poslanci souhlasili s návrhem senátorů a zvýšení spotřební daně u tabákových výrobků posunuli na červenec. Cena cigaret se zvedne zhruba o šest korun na krabičku. Další zdražení by pak mělo nastat v dubnu 2006 namísto v lednu.

Odklad termínu má umožnit jak výrobcům tak prodejcům dostatečnou přípravu na nová pravidla, souvisí i s délkou projednávání novely parlamentem.

Senát doporučil oddálit zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky. První zdražení cigaret asi o šest korun na krabičku by mělo podle senátorů nastat letos od července místo od června.

Stát si od zvýšení spotřebních daní z tabákových výrobků slibuje více peněz ve státní pokladně. Letos by to podle ministra financí měly být zhruba dvě miliardy korun, příští rok téměř sedm miliard korun. Peníze chce MF použít na krytí schodku výběru daní, pokud se sníží daň z příjmu obyvatelstva.

Poslanci souhlasili i  s tím, aby ti, kteří koupí cigarety za nižší cenu než je uvedená na kolku, nebyli vystaveni hrozbě statisícové sankce. Takové pokuty totiž původní sněmovní verze navrhovala.

"Bylo by velmi přísné trestat kupujícího za to, že si nevšiml, jaká cena je na kolku uvedena a za jakou cenu kupuje. Hlavně u větších nákupů by mohlo být problematické," řekl k této změně předseda senátního hospodářského výboru Milan Balabán, který se už dříve vyjádřil, že statisícová pokuta se mu zdá v tomto případě příliš silným trestem.

,