Čokoláda by mohla stát méně. Ilustrační foto

Čokoláda by mohla stát méně. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Poslanci dali šanci levnější kávě, čokoládě i čaji

  • 30
Káva, čokoláda, čaj - všechny tyto pochutiny by mohly být levnější. Dveře tomu pootevřela Poslanecká sněmovna, která tyto potraviny přeřadila do snížené pětiprocentní sazby DPH. V základní 19procentní sazbě tak podle Potravinářské komory zůstávají z potravin pouze alkoholické nápoje.

Změny se dočkala i řada dalších výrobků. Kromě čokolády, žvýkaček či dalších cukrovinek, by měl se nižší sazba měla uplatnit také na plody moře jako například na langusty, humry nebo kalamáry.

Předlohu musí ještě projednat Senát a podepsat prezident.

"Přijetí pozměňovacího návrhu, který byl z iniciativy Potravinářské komory opakovaně předkládán, znamená pro spotřebitele s vysokou pravděpodobností snížení cen těchto výrobků a posílení konkurenceschopnosti českých výrobců," tvrdí Jitka Gajdošová z Potravinářské komory.

Změny přijala Sněmovna na návrh poslance Jaroslava Pešána z ODS v zákoně o opatřeních ke zprůhlednění finančních vztahů v oblasti veřejné podpory.

Komora v minulosti argumentovala tím, že jde o trvanlivé výrobky s vysokým podílem přidané hodnoty, které kromě toho, že jsou významnou výdajovou položkou u mladých rodin s dětmi, patří také k oblíbeným vývozním turistickým artiklům. Snížení jejich ceny tak bude mít podle komory příznivý dopad na objem prodeje v rámci cestovního ruchu a povede k vyšší rentabilitě výrobců.

Poslanci dnes také podle komory podpořili pozměňovací návrh Senátu na vypuštění nového požadavku na značení potravin. Původní návrh, vložený na základě poslanecké iniciativy do novely zákona o ochraně spotřebitele, požadoval minimální velikost písma použitého pro značení výrobků dva milimetry.

To by znamenalo pro české výrobce stamilionové dodatečné náklady na změnu etiket, přičemž požadavek by byl u mnoha druhů výrobků technicky neuskutečnitelný bez podstatné změny velikosti obalu, uvedla komora.

,