Portugalsku hrozí sankce za vysoké zadlužení

Soudržnost Evropské unie prověří schodek portugalského rozpočtu. Portugalsko totiž mělo v minulém roce rozpočtový deficit na úrovni 4,1 procenta hrubého domácího produktu a stalo se tak první zemí Evropské měnové unie, která nesplnila povolený tříprocentní limit. Očekává se proto, že Evropská komise začne jednat o sankcích.

Portugalsko je jednou z nejchudších zemí EU. Vzhledem k tomu, že země slíbila dát své veřejné finance do pořádku, Evropská komise zřejmě nesáhne k žádné pokutě, ale zůstane jen u sankčních opatření. "Musíme urychleně jednat, abychom obnovili důvěryhodnost Portugalska v Evropské unii," řekla portugalská ministryně financí Manuela Ferreirová Leiteová.

Nová vláda pravého středu, která se úřadu ujala v dubnu, podle Leiteové stanovila deficit na letošní rok na 2,8 procenta HDP, v příštím roce počítá s jeho dalším snížením. V roce 2004 už by země chtěla mít problémy s deficitem vyřešeny, většina analytiků však nevěří, že by se Portugalsku podařilo udržet rozpočtový schodek v letošním roce pod třemi procenty.

"Leiteová má bezděčný a velmi obtížný úkol, protože nemá vliv na takové části systému, jako jsou města nebo autonomní služby a fondy," uvedl ekonom finančního ústavu Finibanco Carlos Firme. Nová vláda se nicméně již v květnu začala zabývat otázkou snížení výdajů o 2,1 miliardy eur ještě do konce letošního roku.

Podle Evropské komise je zatím předčasné hodnotit návrh na řešení rozpočtového deficitu, který předložilo Portugalsko. Komise zatím ani neví, jak by mohla Portugalsko potrestat, a zřejmě se touto otázkou nebude zabývat dříve než v září.

Mluvčí komisaře EU pro měnové otázky Gerassimos Thomas řekl, že neformální schůzky ministrů financí, z nichž jedna se bude konat například v září v Dánsku, se zprávou o Portugalsku zabývat nemohou. Proto je pravděpodobné, že se bude o zprávě jednat nejdříve v září nebo až v říjnu.

Sankcí za překročení limitu rozpočtového deficitu by nicméně mohla být i pokuta. Thomas ale podotkl, že smyslem není vyhrocovat situaci, protože Portugalsko má problémů s rozpočtem už tak dost. Podle něj není celý koncept zaměřen na to, aby trestal lidi, ale aby pomáhal předcházet problémům.

, ,