Policie došetřila pád ostravské záložny

  • 7
Ostrava - Policie ukončila vyšetřování krachu Českomoravské družstevní spořitelny. Na jeho konci je osm obviněných, včetně bývalého šéfa představenstva kampeličky Petra Bezruče. Obvinění měli připravit družstevníky o více než 400 milionů korun.

"Podezřelí se seznamují se spisem. Pak k soudu podám obžalobu," prohlásil Alexandr Dadam z ostravské pobočky vrchního státního zastupitelství Olomouc.

Českomoravská družstevní spořitelna skončila v nucené správě Úřadu pro dohled na družstevními záložnami v lednu 2000. Po nástupu nuceného správce se zjistilo, že z 1,4 miliardy obhospodařovaných vkladů chybí 90 procent.

Záložna skončila v konkurzu. Její bývalý šéf Bezruč ale ještě v listopadu 2000 prodal neoprávněně autosalon Svět aut za více než 97 milionů korun. Peníze pak neposlal do pokladny zkrachované záložny a uprchl.

Po několika měsících jej dopadli na základě mezinárodního zatykače slovenští policisté a Bezruč skončil ve vazbě. Dosud ji neopustil a je obviněn z organizace trestného činu, zpronevěry a zneužití informací v obchodním styku.

Pět stíhaných působilo přímo ve vedení záložny. Další tři měli z peněz, které z kampeličky odešly, prospěch. "V jednom případě připravili neoprávněně o více než sto milionů korun přímo družstevní záložnu. Dvakrát pak její dceřinou společnost o 207 milionů korun," vysvětlil státní zástupce.

,