V nových autobusech Student Agency bude mít každý cestující k dispozici vlastní

V nových autobusech Student Agency bude mít každý cestující k dispozici vlastní obrazovku, na které může sledovat filmy, televizi nebo hrát hry. | foto: Dan Materna, MAFRA

Pokuta pět milionů za predátorské ceny Student Agency se vrací k soudu

  • 12
Brněnský krajský soud se opět bude zabývat pokutou pět milionů pro Student Agency. Sankci před dvěma lety uložil antimonopolní úřad. Podle něj se autobusový dopravce pokoušel predátorskými cenami vytlačit konkurenci Asiana ze spojení Praha - Brno. Krajský soud pokutu zrušil, nyní ji však do hry vrací Nejvyšší správní soud.

Proti zrušení pokuty podal Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže kasační stížnost, které v pondělí 30. září vyhověl Nejvyšší správní soud. Krajský soud v Brně tak musí případ posoudit znovu.

Pokutu 5 154 000 korun udělil úřad za zneužití dominantního postavení na trase Praha - Brno. ÚOHS tvrdil, že žluté autobusy nasadily predátorské (podnákladové) ceny a k vytlačení konkurence využily pokročilých ekonomických a ekonometrických metod.

"Při posuzování žaloby, kterou proti rozhodnutí Úřadu společnost Student agency podala, krajský soud potvrdil, že jednání Student Agency bylo svým charakterem zneužívací. Podle názoru soudu však nebylo dostatečně podloženo vymezení relevantního trhu, a rozhodnutí Úřadu proto zrušil. Po verdiktu NSS se bude nyní muset případem zabývat znovu. Rozhodnutí i uložená sankce jsou tedy opět platné a pravomocné," sdělil nyní úřad.

Student Agency působí i na poli železniční dopravy prostřednictvím dceřiné firmy RegioJet. Tam naopak podala k antimonopolnímu úřadu stížnost na České dráhy kvůli podnákladovým cenám na trase Praha - Ostrava.

"Je to rozdílná věc, my jsme sice zlevnili na úroveň Asiany, ale stále jsme byli v zisku," vysvětluje to majitel Student Agency Radim Jančura v pondělním rozhovoru pro MF DNES.