Praha, cestovní ruch, turisté, Hradčany

Praha, cestovní ruch, turisté, Hradčany | foto: iDNES.cz

Počet turistů v Praze poprvé za 17 let poklesl

  • 24
Překvapivou zprávu přinesla čerstvá statistika Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Počet zahraničních turistů, kteří přijíždějí do českého hlavního města, poprvé od listopadu 1989 poklesl. Zatím přijelo 1,6 milionu lidí.

"Ve srovnání s první polovinou loňského roku je to o 2,4 procenta turistů méně, tedy asi o 100 tisíc lidí. Přitom do metropole míří dvě třetiny všech zahraničních turistů, kteří vůbec Českou republiku navštíví," upozornil Tomio Okamura z asociace.

Zatímco čísla v ostatních českých regionech dál rostou, Praha začíná stagnovat. Hoteliéři zaznamenali i úbytek zájmu o přenocování.

"Jakmile začaly létat levné aerolinky, přijíždělo do Prahy sice hodně turistů, ale málo utráceli. Momentálně tito turisté objevili levnější kraje, jako je Slovensko nebo Pobaltí," tvrdí Pavel Hlinka z Národní federace hotelů a restaurací České republiky.

Mezi turisty, kteří si teď zhusta prodlužují dolet dále na východ, patří i početné zástupy mladých Britů, kteří do Prahy mířili převážně za levným alkoholem a dívkami. "Takových mi líto opravdu není. Jen tu dělají nepořádek a randál po nocích. Třeba s nimi zmizí i pár hanbinců z centra," přeje si Adéla Jonášová, která bydlí v rušné ulici nedaleko Staroměstského náměstí.

Jedním z důvodů poklesu návštěvnosti je také to, že všichni evropští turisté, kteří Prahu chtěli vidět, ji už navštívili, a Američané, Korejci nebo Rusové nemohou tento turistický úbytek nahradit. "Do budoucna by mohli počet vyrovnat Češi, Poláci a Slováci, kteří zatím na přespání v Praze nemají," podotýká Okamura.

Loni přespaly vmetropoli rekordní čtyři miliony návštěvníků. Bylo to o půl milionu více než v roce 2004. Z cestovního ruchu žije každý pátý Pražan. "Turisté živí až sto tisíc lidí," vysvětluje Okamura.

,