Počet letů z Ruzyně se v létě výrazně rozroste

  • 32
Cestování letadlem bude od konce března opět o něco příjemnější. S novým letovým řádem se výrazně zvýší počet aerolinek, které budou létat do Prahy a tím stoupne i počet míst, která budou z české metropole přímo dosažitelná.

Podle mluvčí české správy letišť Anny Kovaříkové se celkové množství destinací přímo spojených s Prahou rozroste na 112, počet vypravovaných linek se proti loňsku zvedne o o 14 procent.

Do Prahy začne v letní sezóně létat desítka nových dopravců - Air Finland, Centralwings, EasyJet Switzerland, Helios Airways, Hellas Jet, Intersky Lufthart, Malmö Aviation, Meridiana, Sun Air of Scandinavia a Thomsonfly.com.

„Na mapě se objeví nové destinace s pravidelným spojením do Prahy. Například Bergen, Bournemouth, Doncaster, Florencie, Heraklion, Ženeva či Palma de Mallorca,“ vypočítává Kovaříková.

Nové linky otevřou také domácí dopravci - ČSA a SmartWings. Praha tak získá letní spojení s makedonským Skopje, slovenskou Žilinou či řeckými ostrovy.

„V provozu budou také mezikontinentální spoje – například do Soulu, Kuvajtu, Džidy nebo Rijádu,“ dodává Kovaříková.

Za první dva měsíce odbavilo pražské letiště celkem 1,23 milionu cestujících. Na přelomu října a listopadu letiště plánuje odbavit desetimiliontého cestujícího.

„Jako jediné letiště z nových členských zemí Evropské unie letos překonáme v rámci jednoho kalendářního roku hranici 10 milionů odbavených cestujících. Počítáme s tím, že celkem odbavíme přibližně desetkrát více cestujících než v prvním roce svobodného cestování 1990, odhadujeme přes 11 milionů,“ říká generální ředitel České správy letišť Martin Kačur.