Zásobník RWE Gas Storage v Třanovicích na Moravě je jedním z šesti zásobníků...

Zásobník RWE Gas Storage v Třanovicích na Moravě je jedním z šesti zásobníků této německé firmy. | foto: Tomáš Lánský, MAFRA

Zásobníky plynu v Česku jsou naplněny, navíc kvalitnější surovinou

  • 45
České plynové zásobníky hlásí před zimou plný stav a je v nich tentokrát uskladněno více energie než dříve. Po uzavření plynovodu Nord Stream nahradily ruský plyn dodávky z Norska a také zkapalněný zemní plyn LNG z Belgie a Nizozemsko. Dovoz přes Slovensko, které bylo jediným místem, kudy mohl do ČR proudit plyn z Ruska, byl letos nulový.

Od začátku letošního roku se veškerý plyn do České republiky dováží přes Německo. „V zásobnících uskladňujeme zemní plyn, který pochází z různých zdrojů a má vyšší spalné teplo. Na stejný objem tedy můžeme uskladnit více energie,“ potvrdila Simona Hladíková, mluvčí Gaz Storage CZ. Jak dodává, k 6. listopadu byly zásobníky Gas Storage CZ naplněny na 99,6 procenta jejich celkové kapacity.

Česko má rekordní zásoby plynu, oznámil Síkela. Do sta procent chybí setina

Také zásobníky Uhřice i Dambořice společnosti MND jsou využity na maximální kapacitu, podle tiskové mluvčí Dany Dvořákové je to 99,9 procenta. Také v těchto zásobnících je letos plyn s vyšší výhřevností. „Plyn, který k nám proudí z Norska a z LNG terminálů, má spalné teplo 11,0 kWh/ m3, o 3,5 procenta vyšší než dřív,“ vysvětluje Dvořáková.

Naplněnost zásobníků

Zdroj: Plynárenská infrastruktura v Evropě - AGSI (gie.eu)

Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU naplnit zásobníky plynu do 1. listopadu 2023 minimálně na 90 procent jejich kapacity splnilo Česko již koncem června, kdy bylo v českých zásobnících 3,115 miliardy kubíků zemního plynu.

Ruskému plynu se zavře kohoutek. Od roku 2025 už přes Ukrajinu žádný nepoteče

Na skutečnost, že je v českých plynových zásobnících uskladněno víc energie, než bylo dřív vůbec možné, upozornil na síti X v pondělí i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. „Znamená to víc tepla pro naše domácnosti,“ napsal.

Podle ministra se dříve počítalo s tím, že se do zásobníků vejde maximálně 3,457 miliardy kubíků plynu. Nicméně díky novému typu plynu se podařilo do českých plynových zásobníků uskladnit 3 489,4 miliardy kubíků.

Zajímavý je také fakt, že proti loňsku se v Česku ušetřilo 693 milionů metrů krychlových plynu. Například v průběhu letošního září byla spotřeba plynu v ČR meziročně o 22 procent nižší.

Zatímco téměř polovina plynu do Česka přitekla z Norska, dodávky LNG z Belgie dosahovaly přes 27 procent a z Nizozemsko přes 21 procent. Právě dovoz zkapalněného zemního plynu se stal způsobem, jak diverzifikovat dodavatele a trasy, které Evropská unie k získávání zemního plynu využívá. Jeho význam vzrostl v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu a plánem EU snížit závislost na dovozu ruského plynu. EU je momentálně největším dovozcem LNG na světě.