Plyn pravděpodobně bude levnější

Zlevnění plynu pro podniky a domácnosti, které se chystá od letošního října, umožnila kromě klesajících dovozních cen tohoto paliva také prověrka výnosů a zisku monopolního dovozce, společnosti Transgas.

"Výnosy Transgasu za první pololetí byly vyšší, než jsme předpokládali. Ve čtvrtém čtvrtletí tedy chceme jejich část odčerpat v nižších cenách," vysvětlil ředitel odboru cenové regulace Energetického regulačního úřadu Blahoslav Němeček.

Zásadní vliv na zlevnění má podle něj i nižší úroveň dovozních cen plynu, mimo jiné i vlivem kurzu dolaru a eura vůči koruně, než jaký úřad čekal a na jaký letos na jaře ceny pro spotřebitele nastavil.

Podzimní vlnu zlevnění také včera potvrdil mluvčí Transgasu, který plyn prodává regionálním distribučním společnostem. "Ano, od října zlevníme," řekl bez dalších podrobností Jiří Wrobel.

Výnosy a zisk Transgasu jsou podle něj jedním z podkladů, které regulačnímu úřadu slouží k rozhodnutí o změně cen; jakých výsledků podnik za prvních šest měsíců dosáhl, neprozradil. "Akcionáři rozhodli, že naše výsledky nebudeme průběžně zveřejňovat," sdělil.

Transgas vlastní německá společnost RWE Gas, která se stala vítězem vládního tendru letos na jaře. Samu úroveň snížení cen plynu, která má být podle neoficiálních informací v rozmezí šesti až devíti procent, regulační úřad odmítl komentovat. "Nyní ceny dopočítáváme a výsledky budeme mít na konci měsíce," uvedl Němeček.

Zlevnění by podle dostupných informací mělo být rozdílné podle regionů, a to zhruba ve stejných proporcích, jako tomu bylo od letošního 1. dubna. Tehdy klesly ceny pro domácnosti v průměru o 8,2 procenta.

Nejvíce si přilepšili lidé na jižní Moravě, a to 8,5 procenta, nejméně, 7,6 procenta, na severní Moravě. Znamená to, že rodina tak podle výše spotřeby může měsíčně ušetřit desítky, ale i stovky korun.