Plazmové obrazovky budou brzy z Česka

  • 44
Česko se stává zemí zaslíbenou pro výrobce počítačů. Další asijská společnost se rozhodla, že v tuzemsku vybuduje svůj evropský závod. Tchajwanská firma Tatung vybuduje v Plzni továrnu za 150 milionů korun. Chce tu vyrábět obří plazmové displeje i počítače.

"Mohu potvrdit, že na jaře začneme v České republice budovat továrnu. Na výběru lokality ještě spolupracujeme s agenturou CzechInvest, ale nejspíš to bude Plzeň," potvrdil informaci viceprezident firmy Tatung David Liu.

Podle Liua rozhodla pro Česko výhodná poloha uprostřed Evropy a blížící se členství v unii.

"Továrnu zaměříme na výrobu osobních počítačů a veškerých zobrazovacích zařízení. Budeme u vás dělat LCD displeje pro počítače, velké LCD televizory i obří plazmové obrazovky. Je možné, že časem to rozšíříme," uvedl generální manažer firmy Ken Chen.

Tatung má v současnosti v Evropě závod jen v Nizozemsku. Kolik pracovních míst v Česku vytvoří, šéfové firmy nechtěli sdělit.

V květnu by měl oficiálně přijít i největší výrobce notebooků na světě, tchajwanská společnost Quanta Computer. Pod různými značkami od ní pochází každý sedmý používaný laptop na světě.

Česko se stává výrobním a montážním střediskem tchajwanských počítačových firem v Evropě. Tento týden oznámila příchod firma Asustek, přítomni už jsou další výrobci mobilů a notebooků, jako Inventec, First Computer International nebo Foxconn.