VIDEO: Jak vznikaly designové pivní láhve, které pomohou vozíčkářům

  • 0
Deset originálních láhví pro Plzeňský Prazdroj je hotových. V prosinci je můžete získat v tradiční aukci na iDNES.cz. Peníze z dražby pomáhají lidem upoutaným na vozíček. Podívejte se, jak pod rukama mistrů sklářů letošní láhve vznikaly.

Design láhví vytvořili v roce stého výročí vzniku Československa Čech Václav Mlynář a Slovák Jakub Pollág ze studia deForm, kreativní ředitelé sklárny Bomma ve Světlé nad Sázavou.

Sklářům předložili návrh elegantní jednoduché láhve zdobené stovkou vertikálních faset. Než byly láhve hotové, prošly deseti různými úkony. „Začíná se na huti, pak sklo chladne, láhve se musejí opukat, obrousit, navrtat, udělat robotický brus,“ přiblížil Václav Mlynář. Samostatnou kapitolou je zátka, tzv. vrchňák, který je vyroben v barvách trikolory. „Láhev projde tolika rukama, že to ani nejde spočítat,“ dodává Mlynář.

Robotem broušené fasety a barevný vrchňák nejsou jedinými ozdobnými prvky. Každá z láhví symbolizuje jednu z dekád historie Československa začínajících osmičkou, na každé je vypískovaný letopočet pro dané desetiletí nejvýznamnější a u něj přípitek. „Třeba rok 1918 je přípitkem na založení první republiky, u roku 2018 je přípitek na budoucnost,“ upřesnil Jakub Pollág.

Na láhvích nechybí ani typická červená pečeť Plzeňského Prazdroje nebo zlatě vyvedený název piva.

Láhve se budou na iDNES.cz dražit 13. prosince již posedmé. Loni byl výtěžek aukce pro Centrum Paraple rekordní, téměř 1,7 milionu korun. Zároveň padl rekord, když výherce dražby zaplatil za láhev 250 tisíc korun.

„Za peníze jsme nakoupili terapeutické, kompenzační a sportovní pomůcky pro zlepšení kvality života našich klientů – rotoped, handbike, monoski lyže nebo vozík na tanec,“ uvedl ředitel Centra Paraple David Lukeš.

Letošní aukce proběhne na adrese www.idnes.cz/aukce2018.