Lufthansa převzala kontrolu nad ztrátovým rivalem loni.

Lufthansa převzala kontrolu nad ztrátovým rivalem loni. | foto: Reuters

Piloti stávkují, Swiss ruší desítky letů

  • 2
Piloti švýcarských aerolinek Swiss ve středu nelétají. Piloti, kteří ke Swiss přešli z bývalé firmy Crossair, mají pocit, že firma upřednostňuje jejich kolegy z bývalé Swissair. Swiss kvůli stávce ruší desítky letů po Evropě.

Stávka ovlivní lety společnosti Swiss mezi Švýcarskem a evropskými městy. Ve středu firma zrušila 41 letů mezi švýcarskými městy Ženeva, Basilej a Curych a 16 evropskými a středomořskými oblastmi. Firma očekává další rušení a zpoždění letů během dne.

Swiss vznikla v roce 2002 z dřívější regionální letecké společnosti Crossair a dvou třetin leteckého parku společnosti Swissair, která v říjnu 2001 kvůli vysokému zadlužení vyhlásila bankrot. Loni v březnu ztrátové aerolinie převzala německá letecká společnost Lufthansa. - více zde

Odborový svaz Swiss Pilots Association se rozhodl vstoupit do stávky v pondělí, protože společnost nesplnila požadavek odborářů na zvýšení platů a odměn. Piloti spojů na krátké vzdálenosti chtějí, aby se jejich platy přiblížily platům jejich kolegů na dálkových letech.

Odborová organizace má 260 členů, větší odborový svaz Aeopers, který zastupuje piloty dálkových spojů, má 750 členů, napsaly agentury AP a Reuters.