Demonstrace dřevařů

Demonstrace dřevařů - Zhruba 2000 až 2500 zaměstnanců lesnických a dřevařských firem protestovalo 25. ledna 2005 před ministerstvem zemědělství. Nelíbila se jim obchodní politika Lesů ČR. | foto: Marie Faturová, iDNES.cz

Palasovo ministerstvo oblehli dřevaři

  • 33
Ministerstvo zemědělství obklíčili nespokojení zaměstnanci lesnických a dřevařských firem. I v mrazivém počasí se na pražském Těšnově sešlo podle odhadů policie až 2500 lidí. Nelíbí se jim změny, které plánuje státní podnik Lesy ČR. Chce více dřeva zpracovat a prodávat sám.

Demonstranti se vyzbrojili motorovými pilami, pískali na píšťalky a bušili do dřevěných kartáčů. Těsně před třináctou hodïnou, kdy měla demostrace začít, zněla před ministerstvem píseň Jaroslava Hutky Krásná je zem. Po půlhodinové demonstraci se rozloučili skladbou Jednou budem dál.

Svou nespokojenost s politikou ministra Jaroslava Palase dávali najevo i transparenty „Palas je škodná, a ta musí z lesa ven“, „Palasi, poslechni si naše hlasy“ nebo „Horyna by plakal“.

Dřevaři vzali na ministra koule
Ministr Palas si nakonec hlasy zaměstnanců vyslechl, oni jemu ale už sluchu nepopřáli. Ministr předstoupil před rozzlobené dřevaře, ti ho ale nenechali domluvit.

Po dvou větách na něj začali házet sněhové koule i vajíčka. Uklidnil je až jeden z organizátorů, který demonstranty vyzval, aby se ukáznili.

Ministr tedy předstoupil znovu. Slíbil demonstrantům, že 7,5 milionů kubíků, které Lesy ročně těží, a dokonce ještě více, budou i nadále těžit soukromé firmy a on nedovolí, aby dřevaři přišli o práci.

„Nemůžu ale dopustit, aby zisky šly do kapes šéfů těžebních společností a státní podnik Lesy byl na nule. Ujišťuji vás, že z těchto peněz nevidíte na svých výplatních páskách ani korunu,“ řekl Palas, ale jeho poslední slova se už ztrácela v nesouhlasném křiku demonstrantů.

Podle tiskového mluvčího rezortu Martina Severy Palase chování nepřekvapilo. „S něčím podobným počítal,“ citovala Severu ČTK.

Zasáhla i policie
Do průběhu musela ale zasáhnout policie. „Tři osoby byl předvedeny,“ řekla mluvčí pražské policie Daniela Razímová s tím že se jednalo o dva asi třicetileté a jednoho padesátiletého muže. „Byli obviněni z trestného činu výtržnictví,“ dodala Razimová bez bližších podrobností.

Firmy se bojí o práci

Vypovězení smluv připravilo podle zástupců odborů o místo ve zpracovatelských firmách už 1800 lidí, další tisíce pracovních míst jsou údajně ohroženy. Odboráři už v prosinci vyhlásili stávkovou pohotovost jako „první signál v reakci na špatnou situaci v lesích“.

„Chceme chránit lesy, které spravovali už naši dědové i otcové,“ prohlásil předseda odborového svazu dřevařů Rudolf Kyncl.

Mluvčí ministerstva Martin Severa ale namítá, že lidem v lesích nikdo práci nebere, snahou je naopak nastolit rovnou soutěž o zakázky ve státních lesích na základě tendrů.

Prezident asociace lesnických podniků Josef Horák na demonstraci vyzval ministra Palase, aby odvolal celé vedení Lesů a „jmenoval do firmy odborníky a ne druhé Vyslyšely“.

Spor o obchod se dřevem
Narážel tak na nedávno odvolaného generálního ředitele Lesů ČR Kamila Vyslyšela. Ten zrušil smlouvy, které měl státní podnik se soukromými firmami. Nevýhodné smlouvy podle něj připravovaly stát ročně o desítky až stovky milionů korun.

Vyslyšel chtěl změnit obchodní vztahy tak, aby podnik kontroloval větší část obchodu se dřevem. Na vypovězení smluv ale podrážděně reagovaly lesnické firmy i dozorčí rada.

„Byl to chaotický postup, bez opory v našem právním řádu,“ řekl MF DNES bývalý šéf dozorčí rady Jan Grůza, který na nestandardní kroky vedení Lesů upozornil ministra Palase.

Ministr vyřešil problémy ve státním podniku rázně - odvolal ředitele Vyslyšela i šéfa dozorčí rady Grůzu.