Kukuřice, pšenice a sója patří mezi nejdůležitější plodiny pěstované pro výrobu potravin. Podle studie využívající počítačové simulace a vycházející z amerických reálií se však s oteplováním země rapidně sníží jejich podíl při sklizni. Pokud se viditelně nesníží emise, úroda kukuřice klesne do roku 2100 téměř o polovinu, sójových bobů o 40 procent a pšenice až o pětinu.
Nejkvalitnější půda mizí z polí. Zabránit tomu mají statisícové pokuty |
Studie vzniklá na Postupimské univerzitě, kterou realizoval mezinárodní tým vědců, hovoří i o důsledcích. Vzhledem k tomu, že Spojené státy jsou jedním z největších světových exportérů obilí, může dramatický pokles sklizně v globálním měřítku zdražit potraviny a vyvolat nedostatek v nejchudších zemích. Podle autorů by takový stav mohl zvýšit migraci obyvatel nebo dokonce pomáhat ke vzniku konfliktů nebo válek.
Institut pro výzkum klimatických dopadů v Postupimi uvedl, že zemědělci by mohli ztrátám zabránit zavlažováním. Zároveň však vědci připouštějí, že v některých lokalitách je nedostatek vody.
„Ztráty se podstatně sníží, pokud v simulaci zintenzivníme zavlažování polí. Nedostatek vody se tak jeví jako významnější faktor než samotná horka,“ řekl serveru Phys.org Joshua Elliott, který provádí výzkum na univerzitě v Chicagu.
Studie také zjistila, že i malé teplotní výstřelky nad 30 stupňů Celsia mohou vyvolat okamžité a podstatné ztráty na úrodě. Každý den s teplotou nad třicet stupňů může ubrat na úrodě kukuřice či sóji pět procent.