Miroslav Hálek u soudu

Miroslav Hálek přichází k soudu, který začal 9. ledna 2006 projednávat tunel fondů Trend.

Ošizení akcionáři Trendu nedostanou zřejmě nic

  • 9
Sto tisíc akcionářů vytunelovaného investičního fondu Trend, vesměs drobných investorů z kuponové privatizace, zřejmě definitivně ztratilo šanci, že se dostane k penězům ze svých investic. I když policie našla už v zahraničí stamiliony z vytunelovaného Trendu, na akcionáře z nich mnoho nezbude.

Zato se ke části peněz dostali lidé napojení na viníky vykradení fondu. A k těm teď míří i další peníze z posledních 120 milionů, jež v Trendu zbývají.

Nedávno rozhodla královéhradecká soudkyně Jolana Maršíková, která řídí konkurz Trendu, že z majetku, který ve fondu zbyl, se zaplatí při takzvaném částečném rozvrhu dluhy vůči jedenácti věřitelům fondu. Jsou mezi nimi i společnost Kotva Nemovitosti či podnikatel Martin Benda, který se angažuje právě v propletenci firem kolem Kotvy.

Celá finanční skupina kolem Kotvy je zřejmě napojena na bývalého správce Trendu Miroslava Hálka a kyperskou firmu Forminster, přes niž majetek z Trendu utíkal. Hálek nyní čelí kvůli tunelování trendu soudnímu procesu a hrozí mu až 12 let vězení.
Další firma z tohoto okruhu po Trendu žádá přes půl milionu. O oprávněnosti nároku soud dosud nerozhodl, konkurzní správce ale pro případnou výplatu peníze raději rezervuje.

Firma Kotva a Martin Benda společně dostanou jen něco přes 1,3 milionu korun z celkových 93 milionů, jež se v částečném rozvrhu vyplácejí. I když jde o relativně malou sumu, akcionáři jsou znechuceni. 

"Je to šokující informace," říká jeden z podílníků, který nechce být jmenován. "Konkurz je zmanipulovaný a má sloužit jen k dotunelování majetku, který v Trendu zbyl,“ tvrdí.

To, že peníze mohou při konkurzu směřovat k lidem, kteří k pádu Trendu přispěli, nevylučuje ani soudkyně Maršíková. "Takové souvislosti nemohu zkoumat. Všichni, kdo se do konkurzu přihlásili a jejichž pohledávka nebyla popřena, mají nárok na vyplacení," říká.

Konkurz na Trend vyhlásil královéhradecký soud před šesti lety na základě pohledávek, jež původně uplatňovali lidé kolem správce Miroslava Hálka. Objevuje se tu například někdejší nárok na zaplacení poplatku za správu Trendu právě z doby, kdy z něj nelegálně odcházel majetek.

Policie před časem našla na účtech kyperské firmy Forminster, napojené na Hálka, nejcennější majetek Trendu - akcie společnosti Kotva, vlastnící stejnojmenný pražský obchodní dům. Cenné papíry, tehdy v hodnotě téměř 900 milionů korun, soud zablokoval.

Dodnes se o ně vedou spory, jenomže cenné papíry mezitím ztrácejí hodnotu. Vlastníci Kotvy totiž mezitím obchodní dům dávno prodali. Do Trendu se sice z ciziny vrátila i část ukradených peněz, po výplatě věřitelů z konkurzu ale pro ošizené akcionáře už žádný majetek nezbude.

Akcionáři si na vyhlášení konkurzu kvůli podivnému původu pohledávek i kvůli dřívějším prodejům majetku z konkurzní podstaty stěžují už několik let, ale bez výsledku. Jejich stížnosti předalo ministerstvo spravedlnosti k vyřízení královéhradeckému soudu - tedy právě té instituci, na kterou si akcionáři stěžují. Ten o ní zatím nerozhodl.