OPEC zvýší těžbu ropy, její cena roste

  • 2
Vysoké ceny ropy vyvíjejí tlak na zvýšení její produkce. Členové kartelu vývozců ropy OPEC zřejmě rozhodnou o zvýšení těžby i přes nesouhlas Íránu. Ten požaduje dodržování produkčních kvót, které OPEC už teď překračuje. Uvedl to íránský guvernér kartelu Hosejn Kazempúr Ardebílí.

"Je možné, že ti, kteří nadprodukci v OPEC kontrolují, mohou požadovat zvýšení těžby o milion barelů za den, členové ale schválí jen zvýšení o 500 tisíc barelů za den," uvedl Kazempúr.

"Tento požadavek je spíše založen na politických záležitostech než na ekonomických," dodal.

Tlak na zvýšení těžby vyvíjí i Evropská komise. Ta v pátek požádala OPEC, aby v polovině měsíce při svém rozhodování o další těžbě produkci zvýšil, a zajistil tak zásobování trhu.

Jediným státem, který má v produkci výrazné rezervní kapacity, je přitom Saúdská Arábie. Ta je největším vývozcem ropy na světě.

Írán ale bude žádat OPEC, aby se vrátil k dodržování těžebních kvót, dodal Kazempúr s tím, že by se ceny ropy mohly vrátit mezi 40 až 50 dolarů za barel během zimy. Podle analytiků je ale malá naděje, že se ceny vrátí pod 50 dolarů v brzké době.

V květnu OPEC těžil téměř 30 milionů barelů za den, oficiální limit je přitom 27,5 milionu. Pro zachování produkce beze změn jsou Kuvajt a Indonésie. Těžbu by podle agentury Reuters nesnižovala ani Venezuela.

,