Sekční ředitel pro energetiku ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Gebauer.

Sekční ředitel pro energetiku ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Gebauer. | foto: MPO

Proč chce stát posílit jádro a utlumit uhlí? Odpovídal energetický expert

  • 353
Stát hodlá posílit podíl jaderných zdrojů na výrobě elektřiny v Česku a naopak oslabit podíl uhlí. Dotace do obnovitelných zdrojů chce zastavit. Je to vhodná cesta k tomu, aby tuzemské firmy i lidé nakupovali elektřinu za dobré ceny a měli jí dostatek? Odpovídal expert na energetiku Pavel Gebauer.

Stát chce v nové energetické strategii naplánované do roku 2040 omezit financování obnovitelných zdrojů na minimum proto, aby zefektivnil výrobu elektřiny. Podpora obnovitelných zdrojů ho nyní stojí ročně téměř 40 miliard korun, elektřiny se však z těchto zdrojů vyrobí jen dvě procenta tuzemské spotřeby. To je příliš nákladné.

On-line rozhovor

Odpovědi Pavla Gebauera na vše kolem energetiky v ČR si přečtěte zde.

Expert na energetiku Pavel Gebauer.

Ing. Pavel Gebauer vystudoval na VŠB-TU v Ostravě konstrukci strojů. Poté začal pracovat na Ministerstvu průmyslu a obchodu jako vedoucím oddělení podpory obnovitelných zdrojů energie.

V současné době je sekčním ředitelem pro energetiku na stejném ministerstvu.

Výstavba dalších bloků jaderné elektrárny Temelín totiž podle současných odhadů ministerstva průmyslu a obchodu vyjde zhruba na 200 miliard korun. Spotřebu elektřiny v Česku však nové bloky pokryjí zhruba jednou pětinou.

A právě to je jeden z důvodů, proč chce resort zvýšit podíl jádra na výrobě energie v Česku. Dalším je posílení stability dodávek elektřiny pro tuzemský průmysl a také snížení emisí. "Jaderné elektrárny jsou v podmínkách ČR jediným významným zdrojem, který neprodukuje CO2 a umožní nám splnit příslušné mezinárodní závazky," upozorňuje ministerstvo ve své energetické strategii, kterou v úterý odeslalo do meziresortního připomínkového řízení a na jednání vlády ji bude prosazovat na konci srpna či počátkem září.

V koncepci resort počítá s utlumením uhelné energetiky. Prolomení těžebních limitů však v budoucnosti nevylučuje (více čtěte v textu Nečasův kabinet limity neprolomí, pak to ale tabu nebude).

Posílit chce také roli zemního plynu a tlačit chce na úspory v průmyslu a u domácností. Pokud se tuto koncepci podaří naplnit, mělo by být Česko podle ministerstva dostatečně zásobeno všemi formami energie a mělo by je nakupovat za přijatelné ceny.