OECD: Ekonomickou hvězdou jsou USA

  • 33

Podle OECD loni jednoznačně zazářily zejména Spojené státy, jejichž HDP vzrostl o 4,4 procenta. Eurozóna jako celek přidala 1,8 %. - více zde

Evropu brzdila především její největší ekonomika, tedy Německo. Hůře než se čekalo, vyšla i Británie, Japonsko a Itálie. O dvě desetiny procentního bodu si naopak proti poslednímu odhadu polepšila Francie. Přidala 2,3 procenta.

"Globální oživení poznamenal nepříznivý efekt vyšších a nestabilních cen ropy," uvedla organizace ve zprávě. "Nicméně do budoucna existují příznivé podmínky k tomu aby hospodářství nabralo na síle," dodal hlavní ekonom OECD Jean-Philippe Cotis.

Cotis pochválil americký Fed za jeho politiku politiku vyšších úroků a líbí se mu i měnová politika v Evropské unii a Japonsku. Spojeným státům přiřkl vedoucí na první polovinu roku 2005 vůdčí postavení a prorokuje jí růst kolem 3,5 procenta.

Kritice naopak USA neušly za nedostatečné snížení rozpočtového schodku. Podle Cotise navíc zůstává nebezpečí výrazného posílení eura vůči dolaru, pokud asijské země nezmění svůj postoj k měnové politice. 

Řada z nich uměle udržuje kurz své měny nízko, a získává tak konkurenční výhody na globálním trhu, napsala ČTK.

"Otázkou je, co by se mohlo stát, pokud by euro znovu výrazně posílilo. Je to stále riziko," varoval Cotis. 

V posledním kvartálu loňského roku přidala eurozóna jen 0,2 procenta, zpomalila japonská ekonomika i Německo. Tahounem globálního hospodářství tak byly Spojené státy a podle zprávy organizace tomu tak zřejmě bude i nadále.

,