Vlastimilu Tlustému se návrh ČSSD nelíbí, není ale nadšen ani plány své vlastní strany. Ilustrační foto

Vlastimilu Tlustému se návrh ČSSD nelíbí, není ale nadšen ani plány své vlastní strany. Ilustrační foto | foto: iDNES.cz

ODS může s daněmi narazit, Tlustý je nechce podpořit

  • 9
Poslanec ODS Vlastimil Tlustý vystoupil proti návrhu sociální demokracie zavést tři daňová pásma ve výši 10, 20 a 30 procent. Podle něj se jedná o čirý populismus. Tlustému se ale příliš nezamlouvají ani daňové změny, které chystá jeho vlastní strana.

Tlustý reportérovi MF DNES řekl, že kdyby ĆSSD chtěla skutečně v daňové oblasti nějak přispět, měla by v první řadě daně zjednodušit. Začít by mohla například daňovým přiznáním.

Tlustému se ale nelíbí ani současný návrh ministra Kalouska na další snížení daní. V současné době se platí patnáctiprocentní daň ze superhrubé mzdy. Podle schválených zákonů má ale daň příští rok klesnout na 12,5 procenta.

To ale naráží. Snižování daní je jedna věc a zajistit příjmy do státní kasy věc druhá. Ministr financí proto navrhl snížit výši odvodu na sociální pojištění o jedno procento na 11,5 %. - čtěte Začal boj o snižování daní

Státní kasa v. nízké daně
S tím ale nesouhlasí část poslanců ODS v čele s Tlustým. Pokud by daně neklesly, jak bylo dohodnuto, nepodpoří je, nechal se slyšet. Akceptovatelné by pro něj bylo, kdyby odvody na sociální pojištění klesly o 2,5 procenta, tedy o tolik, o kolik se měla původně snížit sazba daně z příjmu fyzických osob.

To by ale znamenalo podstatný zářez do státní pokladny.

Ministr financí Miroslav Kalousek upřesnil, že snížení sociálních odvodů o jedno procento znamená výpadek pro rozpočet 13 miliard korun. "Budu vládě navrhovat svoji původní verzi," řekl MF DNES.

Ministr práce Petr Nečas, který by případné snížení měl navrhnout, řekl, že o Tlustého návrhu by jednat šlo. Maximální snížení ale vidí ve výši 1,5 procenta. Vyšší procento by totiž znamenalo zásah do peněz, které směřují na důchodové pojištění.

Podle Tlustého ale k výpadkům příjmů nedojde. Nižší daňový základ podle něj totiž neznamená nižší výběr. Čím jsou daně nižší, tím vyšší je ochota lidí je platit, tvrdí. "Vyrovnal by to nárůst daňového základu," řekl.

Topolánkův kabinet tak bude mít s prosazením svých představ zřejmě ještě mnoho problémů. Z jedné strany na ni tlačí část poslanců, podle kterých je snižování daní nedostatečné, z druhé strany je pod tlakem lidovců, kteří se zase bouří kvůli poplatkům ve zdravotnictví. Loni na ně sice kývli, nyní by ale některá opatření rádi vzali zpět. - více o koaliční bouři kvůli poplatkům čtěte zde

,