Stávka - ilustrační foto.

Stávka - ilustrační foto. | foto: David Neff, MAFRA

Odbory hrozí generální stávkou. Nelíbí se jim novela zákoníku práce

  • 642
Pokud ve vládě projde novela zákoníku práce, můžeme odpovědět celostátní stávkou, hrozí odboráři. Vadí jim možnost výpovědi bez udání důvodu a další změny, které novela ministerstva práce obsahuje. Norma je podle svazu pro zaměstnance nevýhodná.

"Nemohu vyloučit ani nejkrajnější prostředek, tedy generální stávku," řekla iDNES.cz místopředsedkyně odborové centrály Marcela Kubínková. O postupu k novele zákoníku práce diskutovali zástupci Českomoravské konfederace odborových svazů na tiskové konferenci.

"Pokud se zákoník bude ubírat směrem, jaký naznačila expertní skupina ministra Nečase, tak se dá čekat, že se reálně a tvrdě postavíme proti takovýmto nápadům," řekl Josef Středula ze sdružení KOVO.

Odboráři: Novela zvýhodní zaměstnavatele
Na novele zákoníku práce odborům vadí například výpověď bez udání důvodu, možnost vyplácet část mzdy v konvertibilní měně nebo prodloužení doby, po kterou může zaměstnavatel uzavírat s pracovníkem poměr na dobu neurčitou až 3 roky (dnes jen 2 roky). V novele je podle Středuly i věta, že "zaměstnanec má být loajální k zaměstnavateli". "To je ničím neuchopitelné," řekl.

Výpověď bez udání důvodu se má kompenzovat vyšším odstupným, které by se vyplácelo podle doby trvání zaměstnání u jednoho zaměstnavatele. "Současný trend není, že by lidé byli u jednoho zaměstnavatele 20 let jako za totality," namítla mluvčí odborů Jana Kašparová.

Stávkovat se může na podzim
Odborářům vadí i zkrácení nepřetržitého odpočinku v týdnu z 13 hodin na 11. "Máme zájem na tom, aby zákoník práce byl dán do souladu s nálezem Ústavního soudu. Nebráníme se všem změnám, nemůže to být ale tak, že pracovník bude co nejrychleji uvolněn ze zaměstnání," řekla Kubínková.

Odbory by mohly v případě krachu při jednání o vypuštění zmíněných věcí z novely zasáhnout i do výroby podniků. "Jsme odhodláni jít i do akcí, které nutně poškodí zaměstnavatele, protože oni jsou objednavateli těchto některých nápadů, jako je třeba výpověď bez udání důvodů a podobné lahůdky," dodal Středula.

Odboráři o dalším postupu rozhodnou po říjnové tripartitě. Protestní akce se mohou uskutečnit koncem roku.