Diskuze

Baterie jako pojistka proti blackoutům, v Česku se však prosazují pomalu

Dříve či později se Česko bude muset zbavit uhelných elektráren. S nástupem obnovitelných zdrojů, jejichž výroba v průběhu dne kolísá, se však stále častěji řeší, co dělat ve chvílích bez slunce či větru. Jednou z možností je, že s vyrovnáváním sítě pomohou velkokapacitní baterie.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZP

Tak nám v ČR řádí solární šmejdi, okrádají všechny občany, nyní pan Petříček v článku zmiňuje, že potřeba poskytnout dotace na bateriová úložiště. Zřejmě je potřeba podpořit i bateriové šmejdy. Pan Petříček píše o bateriovém úložišti o výkonu 100 MW, jednoduchým přepočtem bratru za 2,4 miliardy, kdo by to měl zaplatit?

0 0
možnosti

Akumulátory jsou zajímavé i přínosné, ale platit to nechce nikdo.

0 0
možnosti

Nejlepší ochranou proti výpadkům je robustní soustava, jejíž páteří jsou jaderné elektrárny. Tato varianta je zároveň cenově velice přijatelná a hodně čistá

3 0
možnosti
JD

Jak víte že je cenově přijatelná?

0 0
možnosti
MM

Ještě v lednu jsem pracoval pro firmu která bateriové články vyráběla a montovala. K poslednímu lednu nás propustili a firma šla do insolvence.

Zájem o tento typ technologie je minimální. Je však třeba uznat že spousta zakázek padla kvůli covidu. Spousta firem si teď nemůže dovolit kupovat něco co stojí miliony a má to pro ně minimální přínos.

3 0
možnosti
MS

Baterie mají rychlý náběh, ale také rychlý doběh. Na energii akumulovanou v přečerpávací elektrárně či trvalých zdrojích jednoduše nemají. Baterie mohou doplnit spektrum zdrojů, ale nemohou nahradit zdroje s trvalou dodávkou energie.

3 0
možnosti
PN

Aha, takže soláry pomalu končí...............;-D;-D;-D

2 0
možnosti
RH

Nejlépe by by bylo, tady těm zeleným teroristům vyčlenit nějaký neobydlený ostrov v chladnějším pásmu a tam můžou vytvořit vzorovou ekologickou společnost dle svých vizí a nápadů a umu. Bo vstát v 9 hodin z gauče ve vyhřátém bytě a prudit za peníze z daní se mi zdá dosti ubohé..

10 0
možnosti
JB

Nic netrvá věčně, ani zásoby uhlí, ani EU a různá nařízení. Je vyřešen problém přijatelné ekologické likvidace vysloužilých "baterií" nebo je situace podobná jako s "ekologickými" elektroauty?

4 0
možnosti
PV

Neřekl bych vyřešen ale řeší se,, nějaké možnosti jsou. Tesla staví fabriku na recyklaci baterií a vcelku tak nějak se počítá s tím že životnost v autě by mohla být teprve první štace. Jelikož bude mít baterie stále třeba 70% kapacity tak může nějakou dobu sloužit právě v bateriových úložištích. Ono těch starých baterii zatím moc není, před deseti lety jich jezdilo pár a baterie byli nic moc. A modernější budou ještě nějakou dobu na silnicích.

1 1
možnosti
DP

D60a66d19a33k 52P71e61t47r

6. 2. 2021 6:53

Baterii máme na kopci. Adresa, Dlouhé stráně.

2 0
možnosti
PV

Ta je nejlepší. Bohužel na to potřebujete dosti specifické geografické podmínky a pořádný zásah do přírody.

1 1
možnosti
Foto

Baterie fajn, ale za zrušené uhelky je třeba postavit další bloky jaderek, protože zatím nic lepšího není. Viz nedávno Rakousko , které sic je odpůrcem jaderné energie , ale při výpadku rádo sáhlo po energii z uhelek a jaderek

11 0
možnosti