Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obchod na internetu je zatím malý, ale roste

  23:47
P r a h a - Internet se stále více stává nejen zdrojem informací, ale i místem, kde se čile obchoduje.
Česká republika však zatím za světem výrazně zaostává. Objem elektronického obchodu se na Západě už počítá na procenta, či dokonce desítky procent, doma jen na desetiny promile.
"Počet uživatelů internetu ve světě se každým rokem zdvojnásobuje a to se odráží i v rozvoji elektronického obchodování.

Studie firmy IDC předpovídá, že v roce 1999 se zdvojnásobí oproti loňsku i trh elektronické komerce a dosáhne výše 68 miliard dolarů," říká Jiří Donát z poradenské firmy Deloitte&Touche.
V České republice se loni podle analýz Deloitte&Touche pohyboval elektronicky zprostředkovaný maloobchodní obrat kolem 40 milionů korun, přičemž 34 milionů zprostředkovala trojice nejsilnějších - autocont.cz, shop.cz a Vltava/Ucho. Letos by se měl obrat v tuzemsku vyšplhat ke 100 milionů korun. "Odhad, že do konce roku 2000 se tento obrat vyšplhá na trojnásobek roku 1998, je tak velmi střízlivý," soudí Donát. Ale celkový domácí maloobchodní obrat je 500 miliard korun.
Český zákazník nakupuje nejčastěji knihy, hudební CD nebo software. "Struktura nákupního koše odpovídá struktuře uživatelů internetu. Až se zlepší dostupnost internetu pro širší vrstvy, změní se i struktura nákupů," míní ředitel Asociace pro elektronickou komerci Tomáš Uhlíř. Situace se postupně mění. "Výjimkou už není ani televizor, video nebo mikrovlnná trouba," tvrdí Petra Dulínková ze společnosti Inet.
Odborníci se shodují, že sdělit přesný objem tuzemského trhu je poměrně obtížné. Není totiž jasné, co do elektronického obchodu vlastně počítat. V mnoha případech jde jen o katalogy, přičemž objednané zboží je doručeno poštou na dobírku. V ryzí podobě by totiž měla po internetu proběhnout i platba a zásilku by měla dopravit kurýrní služba. "Většinu objednávek opravdu posíláme na dobírku, jiné způsoby plateb zatím příliš využívány nejsou," říká Dulínková.

RYCHLEJŠÍ ROZVOJ BRZDÍ NEDŮVĚRA

Problematická úhrada objednaného zboží je v tuzemsku vedle poměrně vysokých poplatků za internetové připojení největší překážkou rozvoje elektronického obchodování. "Platby jsou nejslabším článkem obchodování na internetu. U dobírky přichází zákazník o pohodlí, a pokud nadiktuje prodejci číslo platební karty, riskuje zneužití těchto informací," říká Markéta Dvořáčková z Komerční banky. Podle Petra Ulricha z Inet je větším problémem nedůvěra potenciálních kupujících k anonymnímu prostředí internetu. "Zákazník mívá pochyby, co přesně se s jeho objednávkou stalo a zda byla vůbec přijata," soudí. "Bohužel je stále velmi mnoho nefunkčních internetových obchodů," dodává Jiří Hlavenka, předseda představenstva společnosti Compjuter Press, která provozuje obchod Vltava.
Odstranit nedostatečné zabezpečení údajů o platebních kartách by měl platební systém SET. "Informace se přenášejí zašifrované a prodejce nemá k dispozici údaje o kontu zákazníka.
Jen si u banky ověří, zda jsou na účtu k dispozici potřebné finanční prostředky," vysvětluje ředitel Asociace pro elektronickou komerci Tomáš Uhlíř. V zahraničí jsou podobné systémy již běžné a probíhá přes ně stále více plateb.

VE SPOTŘEBĚ VEDE LITERATURA A HUDBA

Domácí klient internetového obchodu má nejčastěji zájem o knihy, CD nebo programy, v poslední době však roste poptávka i po spotřební elektronice. V celosvětovém měřítku stojí podle průzkumů na špici nákupů rovněž literatura, software a CD, doplněné o letenky, počítače a videokazety. "Zde se čeká velký růst ve spotřebním průmyslu, energetice, finančním sektoru, ale i v oblasti veřejné správy," soudí Donát. Vývoj dokumentuje na vyplňování elektronických formulářů na úřadech nebo platbách za elektřinu po liberalizaci energetického trhu. Dalším příkladem z poslední doby může být spolupráce největšího maloobchodního internetového prodejce Amazon.com s dražební společností Sotheby's Holding's.
Investicí za 45 milionů dolarů vznikne společný podnik pořádající na internetu dražby předmětů jako kolekce mincí, známek či starožitností.
Britská brokerská firma Intercapital Plc se zase spojila se zpravodajskou firmou Bloomberg kvůli podpoře elektronického obchodování s finančními produkty. I ve světě internetové ekonomiky se tak projevuje trend patrný v jiných oblastech fúze. Například americká společnost eBay Inc. koupila předního německého internetového obchodníka, firmu Alando.de AG.
Ta sice existuje teprve od letošního března, za první dva měsíce své činnosti však zprostředkovala prodej 250 tisíc položek od kompaktních disků až po vůz Ferrari za 75 230 marek.

INTERNET NABÍZÍ VÝHODY PRO VŠECHNY ZÚČASTNĚNÉ

Pro zákazníky virtuálních obchodů znamená elektronické nakupování především úsporu času. "V pohodlí u počítače mohou navíc získat dodatečné informace k jednotlivým položkám - u knih například jejich obsah či charakteristiku," soudí Dulínková. Obchod je otevřen 24 hodin denně a jeho sortiment není omezen velikostí prodejny nebo kapacitou regálů. "Případné reklamace vyřizují u elektroniky značkové opravny, knihy a CD lze poslat poštou zpět a firma je klientovi vymění," dodává Dulínková.
Kvůli úsporám za obchod, prodavače a distribuční kanály je navíc zboží výrazně levnější.
"Ceny jsou běžně o 20 až 30 procent nižší než v kamenných obchodech," potvrzuje Eva Sedláková z Computer Press.
Elektronický obchod skrývá perspektivy i pro poskytovatele internetových služeb. "Všechny tyto velké firmy se pohybují ve ztrátě. Obchod jim nabízí šanci vedle příjmů z reklamy mohou získat i podíly z prodeje," tvrdí Donát. To lze podle něho doložit například na internetové vyhledávací službě Altavista, která k hledanému tématu nabízí i související literaturu.
Firmy nabízející na internetu své zboží, získávají snazší přístup na světové trhy. "Podniky mají šanci proniknout na velké trhy a zasáhnout mnoho potenciálních klientů. S menšími náklady, s méně zaměstnanci, bez nutnosti vytvářet v zahraničí pobočky," říká Clement Cohen, ředitel společnosti Scala, která se zabývá tvorbou aplikací pro elektronický obchod.

POTŘEBNÉ JSOU OVŠEM ZMĚNY NĚKTERÝCH ZÁKONŮ

Další rozvoj internetového obchodu v zemi se zřejmě neobejde bez některých úprav v legislativě.
"Současný zákon o DPH a účetnictví nevylučuje elektronické obchodování, ale ani s ním přímo nepočítá. Jednou z klíčových otázek je průkaznost elektronických transakcí a jejich vztah k účetním a daňovým dokladům," míní Jiří Moser z poradenské firmy PricewaterhouseCoopers.
Vládní kabinet v této souvislosti v polovině června přijal návrh opatření pro podporu elektronického obchodu. "Materiál definuje konkrétní problematické okruhy a ukládá příslušným ministrům předložit technická a legislativní řešení. Je potřeba vytvořit obchodní prostředí slučitelné s tím, co je běžné ve světě," dodává mluvčí vicepremiéra Mertlíka Libor Vacek.

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

Končí termín pro podání nabídek na jaderné reaktory. Rozhodne se do léta

30. dubna 2024  6:13

V úterý vyprší termín pro podání závazných nabídek na stavbu až čtyř nových jaderných reaktorů v...

Práci z domova podporujeme, nikoho nenutíme sedět v kanceláři, říká personální ředitel PMI

30. dubna 2024

Jako úplně první v Česku získala společnost Philip Morris ČR certifikaci Equal-Salary, která je...

Více vlaků jelo na čas, ale ne všude. Pokuty padaly za chybějící vagony

30. dubna 2024

Premium Tradičně nejnespolehlivější linka v Česku mezi Prahou a Ostravou se vloni opět mírně propadla a...

Pražská burza si sahá na maxima. Táhnou ji banky, riziku nové daně navzdory

30. dubna 2024

Burza cenných papírů Praha minulý týden v úterý uzavřela obchodní den na nejvyšší hodnotě za...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...