Reakce na vládní verdikt: potěšení farmáři, zdrcení v obchodech s módou

  • 269
Rozhodnutí vlády začít postupně uvolňovat restrikce a otevírat obchody uvítali podnikatelé, na které se dostane v první vlně. Provozovatelé z druhého konce seznamu neskrývají zklamání.

„Vlilo nám to krev do žil, uvidíme jak to půjde dál. Zajistit dezinfekci nebude problém, všechno máme. Kdybychom nedodržovali nějaké ty rozestupy dvou metrů mezi stánky, tak to bychom vlastně šli sami proti sobě,“ říká farmář Robin Machka, který pěstuje zeleninu v obci Dřísy.

Jsme moc rádi, že náš koncept Bezpečného trhu vláda přijala a tím dostali malí farmáři jistotu, že se s nimi počítá i nyní, říká Šárka Sedláčková ze spolku Archetyp (farmářské trhy Náplavka, Kubáň a Heřmaňák).

„Jsem z toho moc potěšená, protože samozřejmě farmářské trhy jsou pro nás srdeční záležitostí. Hlavně je jaro, všichni jsme natěšení na to, že si budeme moct nakoupit na čerstvém vzduchu, takže to je pro nás důležité. Na přísnější hygienické podmínky jsme už připraveni. Vlastně už minulou sobotu jsme rozjeli výdajové okénko, kde jsme si vyzkoušeli, jak fungují rozestupy, dezinfekce a další opatření. Myslím si, že zákazníci jsou uvědomělí a spořádaní. Jsou nacvičení a ví, jak to má vypadat, takže si myslím, že v tom nebude žádný problém,“ uvádí Martina Vyšatová ze společnosti Bohemia Apple, která pěstuje jablka a vyrábí z nich jablečné mošty.

„Rozhodnutí vlády samozřejmě vítáme. Přichází ve chvíli jinak vrcholící sezony obchodování s ojetými vozy,“ přidává se Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva AURES Holdings, provozovatele sítě autocenter AAA AUTO.

Autosalony a autobazary jsou v první vlně provozoven, které se otevřou už v pondělí 20. dubna, stejně jako farmářské trhy.

„Příští týden ukáže, zda lidé uskuteční své odložené nákupy vozů, které jsou v současné době nejbezpečnějším způsobem dopravy. Budeme věřit, že ekonomické dopady na domácnosti nebudou zásadní, a že ztráty, které jsme utrpěli za poslední měsíc, a které nás ještě necelý týden čekají, v maximální možné míře doženeme,“ dodává Topolová, podle níž budou mít zákazníci k dispozici dezinfekci, ochranné rukavice i dostatek osobního prostoru.

V pondělí 11. května se pak mají otevřít například posilovny a fitness centra, budou však fungovat bez šaten a sprch. „Stejně jako ostatní trenéři, se kterými situaci řešíme, jsem nepočítala se žádným konkrétním termínem,“ říká pražská fitness trenérka Ludmila Kristofčáková. Posilovny budou podle ní bez problémů fungovat i bez zázemí. “V USA tak normálně fungují,” dodává.

V červnu může být pozdě

Jiná situace je u obchodů s módou, z nichž většina je v obchodních centrech. Ta se mají otevírat až osmého června. Z harmonogramu nemá radost například Michal Mička, majitel českých módních značek Pietro Filipi a Kara. V podstatě všechny jeho provozovny se totiž nacházejí právě v obchodních centrech nad pět tisíc metrů čtverečních. „V každém případě je to horší než jsme předpokládali. Radost z toho nemám. Osmého června je prostě pozdě,“ uvádí Mička. - čtěte také Odklad nájmu, není řešení

„Zavřít na tři měsíce obchodní centra je naprostá katastrofa. My máme sotva na to zaplatit část nájemného za březen a duben, další měsíc navíc, kdy bude kompletně zavřeno, je pro nás nepřípustný,“ dodává.

Nespokojený je i předseda české pobočky mezinárodní asociace obchodních center Jan Kubíček. „Vypadá to, jako by obchodní centra byla toxická. Přitom si umíme nastavit taková opatření, díky kterým situaci zvládneme. Máme k dispozici vlastní bezpečnostní aparát, jsme schopni omezit odpočinkové zóny a ve food courtech můžeme zavést taková opatření jako v jiných restauracích,“ vypočítává.

Mička navíc poukazuje, že jeho obchody mají kolem 200 čtverečních metrů a navštěvují je většinou současně maximálně tři lidé. „Takže automaticky splňují veškeré podmínky a pravidla. Bohužel s námi toto rozhodnutí nikdo nekonzultoval. Farmářské trhy nebo obchodní třídy, jako například ulice Na Příkopech, jsou mnohem větším rizikem,“ domnívá se Mička.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček však na tiskové konferenci po zasedání vlády argumentoval tím, že nákupní centra by se po svém otevření mohla stát místem, kde budou lidé trávit příliš mnoho času, zvláště pak mládež - vzhledem ke stále uzavřeným školám.

Prouza: Postup je pomalý

Prezident Svazu obchodu Tomáš Prouza považuje vládní plán za příliš pomalý. 

„Jsem rád, že vláda konečně přišla alespoň s nějakým plánem, volali jsme po něm tři týdny.  Překvapuje mě, jak pomalé to uvolňování má být. Rozložení do pěti vln s tím, že poslední omezení se uvolní až za dva měsíce, vláda nijak neobhájila. Mnohem větší smysl by mělo mít mnohem rychlejší postup uvolňování za jasně daných podmínek maximálního počtu nakažených denně,“ komentoval vládní kroky

 „Nechápu diskriminaci obchodů podle velikosti prodejní plochy. Proč může otevřít třeba prodejna elektra o 199 metrech čtverečních, ale její o dva metry větší konkurent bude ještě 14 dní uzavřen? Otevírání malých prodejen jde také zcela proti rozhodnutí vlády otevřít hobbymarkety, což jsou prodejní plochou jedny z největších obchodů,“ dodává Prouza.

Na zahrádku v květnu, do restaurace v červnu

Na hosty si také počkají hospodští a restauratéři. Výhodu mají ti, kteří mohou hostům nabídnout posezení venku. Zahrádky se totiž mají otevřít už 25. května, interiéry restaurací až o dalších čtrnáct dní později.

 „Otevřeme jak to půjde, využijeme každou možnost a budeme se tomu postupně přizpůsobovat. Je hezké, že konečně stanovili nějaký termín. Podle mě je ale možné, že se ta situace ještě vyvine. Jsem k tomu dost opatrný, rozhodně s tím nepočítám napevno. Líp už to nedopadne, spíš si myslím, že se to možná ještě oddálí. Terasu máme tak pro čtyřicet až padesát lidí, a kdybychom ji mohli 25. května otevřít, tak by to bylo fajn,“ uvádí majitel největší pražské vinárny Šenkovna Pub Miroslav Růžička.

„Žádného zaměstnance jsme zatím nepropustili a musíme vymyslet řešení, abychom to ustáli do otevření. Spíš se obávám, že i po otevření bude poptávka dramaticky nižší. Budeme muset hledat cesty, jak lidi využít tak, aby chodili třeba jen na část směn a částečně pracovali i jinde,“ hodnotí vyhlídku na nejbližší období Jan Boroš, provozovatel několika restaurací Potrefená husa a zakladatel nové Asociaci restauratérů.

Dodavatel pokladních systému Storyous považuje plán vlády za zbytečně pozvolný. „Myslíme si, že k šíření nákazy může docházet stejně rychle, ne-li rychleji, v supermarketu, hobbymarketu nebo fitness centru. Restaurace jsou neprávem diskriminovány. Máme obavu, že u některých provozovatelů může vést k urychlení rozhodnutí své provozovny nadobro zavřít,“ míní provozní ředitel firmy Igor Třeslín.

Pětistupňový plán uvolňování opatření vláda představila na tiskové konferenci v úterý večer. „Jsme jednou z prvních zemí v Evropské unii, která s podobným plánem přichází,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Konkrétní podoba plánu podle něj vznikla s ohledem jak na zdravotní, tak i ekonomické dopady – například poptávku zákazníků či to, aby nevznikla nezdravá konkurence. „Snažili jsme se udělat férový, vyrovnaný a vyvážený mix, který ale, dopředu říkám, není stoprocentně spravedlivý. Hlavním předpokladem je ochrana zdraví,“ dodal ministr.

Plán ministerstva zdravotnictví na postupné uvolňování podnikatelských a...