Nová hala na letišti v Tuřanech odbaví za hodinu až tisíc pasažérů. | foto: Ministerstvo pro místní rozvoj

Nový terminál zvýší kapacitu brněnského letiště

  • 1
Mezinárodní letiště v Brně-Tuřanech má nový odbavovací terminál. Cestující by jím měli začít procházet od poloviny září. Každou hodinu odbaví terminál odpovídající schengenským dohodám asi tisíc pasažérů, zhruba trojnásobek dosavadního počtu.

V současné době provozuje letiště pravidelné linky do Londýna, Mnichova a do Prahy. Podle Ty by měly být v budoucnu rozšířeny o spoje do Ruska, Francie a Itálie. V budoucnu by měly přibýt i spoje Ruska, Francie a Itálie.

Do roku 2009 by mělo podle prognózy brněnské letiště obsloužit na 660 tisíc pasažérů ročně a přepravit přes 6000 tun nákladu.

Celkové investiční náklady dosáhly 237 milionů korun. Zhruba pětinu získal Jihomoravský kraj, který je vlastníkem letiště, z fondů Evropské unie.

Po pražské Ruzyni je letiště v Brně druhým největším vzdušným přístavem v zemi. A to nejen co do počtu vzletů a příletů, ale i podle počtu přepravených cestujících. Do budoucna se ještě počítá s výstavbou nového velkokapacitního parkoviště a s napojením letiště na železnici a dálnici.