Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Elektřinu půjde sdílet od července. Poslanci schválili novelu zákona

Poslanci schválili v pátek novelu energetického zákona známou jako Lex OZE II. Díky ní budou moci vznikat energetické komunity, které budou společně vyrábět a sdílet elektřinu – ať už v rámci rodiny, nebo třeba obce.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Součtové a fázové měření...

Součtové je výhodné pouze pro ty, co mají FVE a přetoky do sítě. Ano, možná se urychlí rozvoj FVE na střechách, ale právě díky tomuto typu měření se VŠEM ostatním prodraží elektřina.

Fázové je sice "předpotopní" a jsme v EU téměř osamoceni, nicméně je úplně férové pro všechny.

3 1
možnosti

P55e87t54r 33L86a29b64a93j

4. 12. 2023 20:55

Myslíte? A v čem spatřujete tu férovost fázového a naopak neférovost součtového měření?

Při větším počtu uživatelů se zátěž jednotlivých fází prostě zprůměruje. Stejně, jako se zprůměruje i teď, i když Franta svou svářečkou zatěžuje jen fází L1 a Máňa svou pračkou zase fázi L3.

Tak neměl byste Frantovi a Máně taky nadávat, že nezatěžují síť symetricky? Vytvářejí tak pravděpodobně větší nesymetrii, než Karel svou FVE. Ale protože tam nejsou sami, tak se to ve velkém počtu účastníku prostě zprůměruje.

0 0
možnosti

Mám TČ i FVE. V podstatě ale všechny OZE (občasné zdroje energie) musí být v plném rozsahu zálohovány normálními zdroji, které musí být připraveny ke spuštění. Elektřinu nelze reálně skladovat, přečerpávačky jsou úplné nic.

Pouze je možné pracovat s nějakou statisticky bezpečnou úrovní (z dlouhodobých dat), že větrníky a slunečníky budou v různých zemích pracovat s nějakým stabilním výkonem. Jenže k vyrovnání chybí přenosová kapacita.

Takže budujeme za velké prachy OZE, které normální zdroje nemohou nahradit. Z čistě sobeckého hlediska nám to trochu sníží platby za silovou elektřinu, ale to se vrátí v tzv. systémových službách (právě v nákladech na stabilitu dodávek). Pokud tedy nejsme smíření s tím, že pokud nesvítí, tak nemáme elektřinu.

3 0
možnosti

P61e71t52r 93L68a48b93a59j

4. 12. 2023 21:02

Pro období, kdy OZE nedávají, jsou opravdu potřebné zdroje pro uživení celé sítě. Ale i když ty zdroje takto existují, tak je docela rozdíl, jestli jedou 12 měsíců v roce nebo třeba 3 měsíce v roce. Tedy jestli proženou komínem 300 tisíc vagónu uhlí, nebo 1.2 milionu vagónu uhlí.

Čert vem nějaké CO2, která přírodě možná spíš svědčí. Ale rtuť, uran a další mňamky je myslím lepší generovat spíš v menším než větším množství.

Navíc když nejedou furt ale jen část roku, tak už se spíš vyplatí provozovat je na lepší palivo než na nejlevnější a nejhorší uhlí, tedy na plyn.

0 1
možnosti

K20a60r85e41l 46H83o17r41k71y

4. 12. 2023 11:26

chapu li to dobre, timhle nic nevyresi a pristi rok nas ceka navyseni o inflaci, kterou si nyni navysenim vyrobily, takze porad dokola to samy, az budeme jak s telekomunikacema nejdrazsi v evrope. Nestaci, ze jsme jediny v minusu, mame nejdrazsi potraviny, realna hodnota mzdy se propadla nejvic v evrope... jen tak dal

1 1
možnosti

P35e22t39r 31T52v35r58d94ý

4. 12. 2023 15:58

Nevěřte všemu co slyšíte.

Na slovenských webech třeba také straší svoje občany také, že mají drahé potraviny .

tady máš nadpis z pátku

Slovák už platí za potraviny ako Rakúšan či Švéd, Česi nakupujú výrazne lacnejšie

0 0
možnosti

J27a33n 49M66a32l64ý

4. 12. 2023 10:23

A víte kolik mi právě vyrábí moje FVE ? No nic....je na střeše pod sněhem Tahle hra ne ekologii ve finále jen destabilizuje elektroenergetiku a vše prodražuje.

8 7
možnosti
Foto

tak koště a jedu, jedu, v chladu to jede jak z praku:)

1 0
možnosti
Foto

Kvůli tomuto cirkusu se zvýší poplatek za distribuci a jiné poplatky, které to celé zabije :) Já si myslím, že by se mělo hlavně udělat to, že kdo čerpá do 1MWh má mít jeden poplatek, kdo do 3MWh atd. levnější , snad je úplně jedno, na co ten subjekt tu elektřinu spotřebuje! Tady se hraje na tepelná čerpadla, kde je výhodná distribuce, ale že v létě jedou za stejné poplatky nikomu nevadí. Sorry, ale kouzlo je ve zjednodušení! Milion tarifů a vyjímek je to, co to komplikuje a prodražuje!

7 0
možnosti
Foto

ˇPřesně vám povím, jak to dopadne, to co lidi ušetří za silovku, tak zaplatí všichni za poplatky! Klidně se o to vsadím:)

4 0
možnosti
Foto

Symetrický střídač posílá elektřinu do fází rovnoměrně, do každé jeden kilowatt. Mohu ze zeptat autora, kdo dnes používá symetrické střídače? Když je to naprostý nesmysl! Vydávat to jako to, co posune lidi k soběstačnosti je nesmysl! Každý má nes asymetrický střídač!

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/novela-lex-oze-ii-sdileni-elektriny-elektricka-energie.A231203_182834_ekonomika_kori?zdroj=top

3 0
možnosti

Mimo ČR je to běžné, to jenom u nás fázové měření lidí nutí použít něco extra (asymetrický střídač). Nové instalace tak budou moci být levnější a jednodušší.

2 1
možnosti

Fakt je čr vhodná podnebím na fotovoltaiky?

0 5
možnosti
Foto

budete se divit, ale ano, jsem prakticky 9 - 10 měsíců soběstačný

11 0
možnosti

Konecne budou moci vzniknout i vesnice nebo mestecka kde k novym chodnikum, parkum , kanalizaci muze přibýt i benefit obce ktery realne pociti jeji obyvatele a to levna nebo z cela zdarma vlastni elektrina.

4 5
možnosti

E79m82i10l 57N37o24v26á60k

4. 12. 2023 8:08

Platí známý výrok: There ain't no such thing as a free lunch.

Pro elektřinu to platí zrovna tak, jen ty náklady platí někdo jiný.

12 0
možnosti

Dalsi skryta forma dotace oze a tahani penez z kapes lidi.

Duvod?

1) Enormni naklady na zavedeni systemu rizeni soustavy, aby toto umoznila, ktery ale zaplati hlavne ti spotrebitele, kteri to nevyuziji.

2) sdileci v dobe levne energie, kdy sviti slunce a fouka vitra a cena je i zaporna, tak tzv sdili a odecitaji si objem spotreby za prumernou cenu. V dobe, kdy je draha energie, podvecer, rano, tak si ji berou ze site za stejnou cenu jako ostatni, kteri jim to musi zadotovat.

3) cena za prenos se plati za prenesenou energii, ale naklady jsou fixni. Kabel neni drazsi, kdyz jim tece energie. Takze sdileci musi mit vybudovany kabel, ale na nakladech jeho vybudovani se nepodili.

5 12
možnosti

To je zvláštní, že pro zákon hlasovali všichni!? To se zas tak často nestává... A vy aktuálně máte +4 -11, tak chápete jak velký nesmysl jste napsal.

1) to jste vyčetl kde konkrétně ty enormní náklady??

2) Vidím, že netušíte jak to funguje. Mluvíte o sdílečích, ale popisujete jeden model, který už funguje - žádné sdílení. Prostě se přebytky počítají do plusu, spotřeba do mínusu. Tuším, že se to jmenuje virtuální baterie. Ale existuje i jiný model - prodej fv.el. za fixní sazbu a nákup el. ze sítě za fixní sazbu. A pak existuje nákup a prodej el. na spotovém trhu za tržní ceny (popisuje Electrodad na youtube). V reálu tu virtuální baterku, myslím, moc nikdo nepoužívá - není to finančně moc výhodné. Tak je dobré mít alespoň základní přehled než něco plácnete (fv nemám, ale zajímám se).

A pak je ta reálná složka vašeho komentu. V reálu má dnes většina lidí akumulátor, běžně 10kWh. Když si najdete spotřebu domácnosti, tak zjistíte, že to je cca 8kWh za den. Tudíž, když svítí slunko, tak máte aku nabitou za 1h a pokryje vám to spotřebu na celý den. V zimě to moc nevyrobí, tak si prostě kupujete ze sítě. Podmínky jsou pro všechny stejné - nic vám nebrání si FV instalovat taky pokud nemáte střechu, můžete si klidně do paneláku koupit aku, nabíjet ji přes noc za noční proud a používat ve dne když je draho. A pokud je vám to málo, tak můžete obchodovat na spotovém trhu a nechat si za nabíjení platit, když píšete, že je cena el. záporná.

3)to je komplet zmatený komentář, jakože lidi, co mají FV, tak nezaplatily za přípojku nebo nějak nechápu vaši úvahu.

...no a všechno co jste popsal si stěžuje na aktuální stav, ale s článkem samotným nemá absolutně nic společného, tak možná když si ho prve přečtete, tak alespoň budete tušit, o čem píšete...

1 1
možnosti

P50e66t92r 32M10a66c23h

4. 12. 2023 6:34

No, neumím si to moc představit, jak to bude fungovat s ohledem na regulaci souustavy. Pokud to zvýší nároky na regulaci, tak to elektřinu může naopak zdražit.

17 0
možnosti

Silovou elektřinu možná ne, ale navýší se razantně ty ostatní poplatky. Rozvody VN jsou jakžtakž v pořádku, ale u NN to budou velké investice.

6 7
možnosti
  • Nejčtenější

Rusové se vrací. Putin propagandisticky slaví a těží z toho i tamní ekonomika

3. května 2024

Počátek války na Ukrajině vyvolal mezi některými Rusy už v únoru roku 2022 velké obavy. Během...

KOMENTÁŘ: Nad švarcsystémem už se smráká. Ale je to opravdu dobře?

8. května 2024

Premium Kontroloři dostali od letošního ledna do ruky nový nástroj k potírání nelegální práce. Je ale...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola, fidorky, polévka z pytlíku. České potraviny nabízí Amazon i za tisíce korun

7. května 2024

Na americkém internetovém obchodu Amazonu prodává ostravská firma výhradně české výrobky. V nabídce...

KOMENTÁŘ: Stanjurova další daň je prohrou pravicové politiky

3. května 2024

Premium Po zklamání z chabého výnosu windfall tax ministr financí plánuje, jak si na banky posvítit jinak –...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Švýcarský nůž nově bez čepele. Victorinox zato chystá verzi s cyklonářadím

7. května 2024  12:05

Švýcarský armádní nůž s více než stoletou historií čeká zásadní změna. Firma Victorinox, která ho...

Luštil kódy, vyřešil trh. Zemřel Jim Simons, který předčil investiční legendy

10. května 2024  21:16

V pátek zemřel matematik, americký miliardář a průkopník takzvaného kvantitativního investování Jim...

Tušení smrti žene ruské miliardáře do vlasti. Řeší dědictví, bojí se znárodnění

10. května 2024

Premium Stárnoucí ruští miliardáři řeší zásadní problém: jak převést obří majetek na své dědice....

Home Credit opouští další asijskou zemi, prodá svou indickou divizi

10. května 2024  18:15

Finanční společnost Home Credit, která je součástí skupiny PPF, se stahuje z další asijské země....

Překládky ruského LNG v Evropě by měly skončit, EU chystá další sankce

10. května 2024

Nový balík protiruských sankcí by měl zahrnovat i ruský zkapalněný plyn LNG. Na rozdíl od uhlí a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!