Nové části dálnic zůstanou zatím bez poplatku | foto: David Votruba, iDNES.cz

Nové dálnice budou do konce roku bez známek

  • 35
Nové úseky dálnic budou moci řidiči využívat minimálně do konce roku bezplatně. Ministerstvo dopravy přitom původně zvažovalo, že by se na nich muselo od září jezdit s dálničními známkami. Ministr Šimonovský ale nakonec zpoplatnění nových dálnic odložil na příští rok.

Neznamená to, že se bude od příštího roku platit na všech nově postavených úsecích. O tom, které nové rychlostní komunikace a dálnice stát dálniční známkou zpoplatní, bude ministr s kraji a obcemi ještě jednat.

Stát má zájem zpoplatnit pokud možno co nejširší síť, zároveň však rozumí argumentům krajů a obcí, kde je dálniční síť velmi řídká a na některých tazích jsou jen velmi krátké úseky dálnice, uvedl ministr.

Například v jižních Čechách stojí z budoucí dálnice D3 zatím jen necelých devět kilometrů. Obce, přes které nyní vedou silnice 1. třídy a které doprava místo nového dálničního úseku dosud využívala, se obávají, že na dálnici, pokud bude zpoplatněna,
větší část dopravy nepřejde.

Řada místních řidičů si kvůli devíti kilometrům dálnice v celém kraji známku kupovat nebude.

Kromě úseku Chotoviny - Měšice na budoucí jihočeské dálnici D3 se do konce roku nebude platit ani na úseku Řehlovice - Trmice na D8, Horní Počernice - Běchovice a Slivenec - Ruzyně na pražském okruhu, Bystřany - Řehlovice na R63, Kamenný Dvůr - Cheb na R6, Olomouc - Holice na R35, Mořice - Rajhrad na R52 a Ostrava - Frýdek Místek na R56.