Nová octavia startuje svou jízdu

  • 114
Nový vůz z Mladé Boleslavi oficiálně odstartoval svou jízdu po českých silnicích. Hned první den si novou octavii podle odhadů automobilky a prodejců odveze několik desítek motoristů. Ti další si budou muset několik týdnů počkat, až jejich auto dorazí z výrobních linek do autosalonů.

"Už máme třicet objednávek a první den oficiálního prodeje si pro nové auto přijdou dva zákazníci," říká Libor Přerost, spolumajitel pražského autosalonu Přerost a Švorc.

Prodejci Škody posbírali podle mluvčího automobilky už tisíc závazných objednávek. První zájemci se rekrutují z řad movitějších kupců. "Největší zájem je hlavně o vozy se silnějšími motory a v té nejlepší možné výbavě," říká Antonín Havlík z firmy Autodružstvo Znojmo.

Taková auta stojí od půl milionu korun výš. Škoda však dává na trh už od začátku octavie ve všech výbavách, tedy i ty nejlevnější, které stojí bez stokoruny 425 tisíc korun.

"To, co říkají prodejci, ale platí. Nejvíce jdou vždy v prvních týdnech na odbyt dražší modely," říká mluvčí Škody Evžen Krauskopf.

Ten, kdo dnes přijde do autosalonu a vůz si objedná, musí počítat s tím, že si na něj nějakou dobu počká.

"Poslali jsme do autosalonů několik set aut, ale část z toho jsou předváděcí vozy a další jsou již objednané z dřívějška," uvádí Krauskopf. Čekací doby na octavie podle něj budou šest týdnů až dva měsíce. Celkem chce letos Škoda vyrobit 48 tisíc těchto vozů a v tuzemsku jich hodlá prodat 6,5 tisíce.

Starší model zlevňuje
Škoda dále vyrábí a prodává starší verzi octavie, která na svět přišla v roce 1996. Aby podpořila její prodej, zahájila sérii slevových akcií. Zatímco na začátku roku byla octavia k mání od čtyř set tisíc, nyní ji lze pořídit o dvacet tisíc levněji.

"Jde o zatím první podpůrnou akci a zlevnili jsme v akční nabídce tři modely s různě silnými motory. Na tuto prodejní akci navážou další a pokračovat budou až do ukončení výroby," říká Krauskopf.

ČTĚTE TAKÉ:
Prodej nové octavie startuje
Nové Octavie se začnou
prodávat na Viléma
Stará octavia se má vyrábět ještě asi rok a půl. Zájem o ni však podle prodejců pomalu opadá. "Teď jich za týden prodám tak deset, dřív to bylo i dvakrát tolik," říká prodejce Antonín Havlík.

Již nyní se podle prodejců řada lidí ptá i na verzi combi nové octavie. Zatímco u první generace octavií přišlo combi až po dvou letech, díky velkému úspěchu to nyní bude mnohem dříve, už koncem letošního roku.

Interiér nové octavie. (2. března 2004)