Nižší rating zastavil korunu jen na chvíli

  • 4
Česká měna se drží zuby nehty pod hranicí 31 korun za euro. V minulých dnech se nepodařilo vyhnat - podle centrální banky stále nadhodnocený - kurz nad tuto hranici ani ČNB, ani premiérovi a nakonec ani úterní zprávě o snížení investičního ratingu pro Českou republiku. Kurz se ve středu dopoledne vrátil na 30,78 za euro.

Na této úrovni zastihla měnu v úterý hodnotící zpráva agentury Standard & Poor's, která snížila Česku o stupeň rating hodnotící schopnost země splácet krátkodobé a dlouhodobé závazky v domácí měně. - Více o ratingu ZDE.

Koruna pak poměrně prudce oslabila na 31,04 za euro, ale závěr už ji zastihl zase o něco silnější - na kurzu 30,94 za euro.

"Technické obchody posílily korunu z otevírací úrovně 30,90 na 30,78. Trend zatím patrný není, koruna se ale vrátila do rozpětí, ve kterém se obchodovalo před zprávo Standard & Poor´s," řekl ve středu po desáté hodině iDNES Jan Boháč z ČSOB.

Euro stále drží krok s dolarem
Nadále platí, že euro se téměř rovná dolaru. Za posledních několik hodin došlo pouze ke změně o několik tisícin dolaru v neprospěch evropského platidla, které se v 10:30 prodávalo za 0,9956 dolaru. 

Parity dosáhly obě měny po třech měsících v úterý poté, co americká měna oslabila kvůli nejistotě pramenící ze statistik o stavu ekonomiky USA.

"Americký trh také ovládly obavy z nadcházejícího zasedání Fedu, který pravděpodobně sníží sazby. Analytici se ale nemohou shodnout o kolik bodů to bude," řekl iDNES Viktor Mikulecký z dealingu České spořitelny.

Dodal, že zvlášť zajímavý bude následující týden po rozhodnutí americké centrální banky (Fed), které bude známo ve středu večer. "Argumenty jsou pro i proti posílení dolaru vůči euro," dodal Mikulecký.