Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nízká deregulace nájemného sníží kvalitu bydlení

  10:53
- K 1. červenci se většině domácnostem s regulovaným nájemným zvedne cena bydlení o 9,3 procenta. Tím padá dva roky starý záměr vlády přiblížit se tržnímu nájemnému do roku 2000. Ale ani pro nájemníky není současná situace paradoxně nijak výhodná. Majitelé domů totiž nezískají dostatek prostředků na investice, a tak se na kultuře bydlení v dohledné době nic nezmění.
V deregulaci nájemného byl tento rok zavedený nový prvek - dobrovolnost. Pro každou obec je tak koeficient růstu nájemného závazný pouze jako maximální hranice zdražení. To se vztahuje i na majitele domů, pro které je vyhláška obce zavazující. Městský úřad v Chomutově tak například rozhodl, že pro obec platí nárůst pouze o pět procent.

»Vzhledem k současné nezaměstnanosti v našem městě a k neustálému nárůstu dluhů na nájemném se domnívám, že je schválená výše koeficientu jako maximum ideální,« vysvětluje postup Soňa Skalická, vedoucí bytového odboru v Chomutově. Z podobných důvodů se nájemné třeba v Karviné nebude zvedat vůbec. Experti na bytovou politiku však s podobným postupem nesouhlasí. »Snížení koeficientu bude pro soukromé majitele regulovaných bytů zničující.

Ti se totiž k dané otázce nemohou vyjádřit a zbývá jim jen přijmout rozhodnutí obce,« říká k problému Mário Strapec z institutu CERGE při Univerzitě Karlově. »Tím se ale zhorší i situace samotných nájemníků, kteří se budou muset smířit s nižším standardem,« dodává. V investicích do bytové výstavby se navíc uvažuje s propočtem nákladů na deset a více let dopředu. Neustálé změny dělají trh nestabilní, a to u případných investorů zvyšuje nejistotu. Pro majitele domů je pak taková situace krajně nepříznivá.

Právní ochrana nadržuje nájemníkům

Rodina, která neobdržela nový výměr nájemného do posledního června, nemusí navíc zvýšení vůbec akceptovat. Majitel domu je totiž povinen předložit kalkulaci nového nájemného s předstihem. Jestliže se tak nestane, nájemník může zvýšení odmítnout a zákon bude na jeho straně.

»Vyšší nárůst nájemného by měl být provázen vedle sociálních podpor i legislativními změnami,« stěžuje si Zdeněk Švarc, vedoucí bytového odboru Magistrátu města Plzně. »Úředníci, kteří pracují s dotacemi v bydlení, by měli mít přístup k potřebným datům.

Nemuseli by se tak spoléhat pouze na čestná prohlášení. Podpory na nájemné by neměly být závislé pouze na příjmech, ale též na majetkových poměrech žadatelů nebo na velikosti bytu v závislosti na počtu osob,« soudí. Zmrazení trhu s byty tak nic nezmění na situaci, kdy samotný člověk může obývat veliký byt a nic ho nenutí přestěhovat se a uvolnit ho například rodině s dětmi.

Černý trh s byty se nemusí ničeho obávat

Většina odborníků se shoduje, že nízký koeficient růstu nájemného machinace na černém trhu s byty rozhodně nezastaví. Pokud rozdíl mezi černým a regulovaným nájemným bude přinášet dostatečný zisk, vždy se vyplatí byt nelegálně pronajímat. Navíc si leckteří majitelé domů umějí se zákony dobře poradit.

V nejednom případě si zaplatí radu právníka nebo realitního agenta, který dokáže v paragrafech najít tu správnou mezeru. Nízký povolený růst nájemného také nepomůže diferenciaci cen bydlení v rámci obce. Když si cenu bydlení diktuje pouze majitel, pak kritéria jako poloha bytu, balkon na jih nebo poschodí přestávají hrát téměř roli.

Deregulace se už do roku 2000 nestihne

Snížením možnosti ročního růstu regulovaného nájemného jen na 9,3 procenta se proces liberalizace v podstatě zastavuje. V íce než dva roky starý vládní záměr totiž předpokládal roční nárůst dvacet až třicet procent. Zhruba ve stejné výši odhadují optimální velikost koeficientu i ve většině měst. »Ideální růst by podle mého názoru byl mezi patnácti až dvaceti procenty.

Na druhou stranu by měl být doprovázen i souvisejícími podporami, případně zavedením sociálního nájemného,« komentuje situaci Zdeněk Švarc z plzeňského magistrátu. Na druhou stranu v některých oblastech severních Čech se už regulované nájemné přiblížilo úrovni, která odpovídá částce, kterou by za něj lidi byli ochotní skutečně zaplatit.

»Už dnes je možný případ, kdy je potenciální nájemník nucený platit cenu dokonce vyšší, než je skutečná hodnota nájemního bytu v dané lokalitě,« vysvětluje Mário Strapec. »To by v případě deregulovaného trhu s byty nebylo možné.« Domy chátrají a náklady na jejich opravu rok od roku rostou. Předpokládané skryté dluhy v rekonstrukcích domů jen dnes dosahují více než tři sta miliard korun.
Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

Komise posvětila stavbu reaktoru v Dukovanech, stát poskytne projektu finanční výpomoc

30. dubna 2024

Česko získalo v úterý od Evropské komise povolení pro veřejnou finanční podporu na výstavbu nového...

O provoz linek v okolí Prahy mají zájem i dopravci z Rakouska a Slovenska

30. dubna 2024  10:48,  aktualizováno  11:33

Do předběžných konzultací k třicetileté zakázce na provoz elektrických vlaků na příměstských...

Tuzemská ekonomika se probouzí. Proti konci roku stoupla o půl procenta

30. dubna 2024  9:08

Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu vzrostl hrubý domácí produkt v prvním...

Jaderný tendr jde do finále, KHNP podalo nabídku o den dříve než EDF

30. dubna 2024  6:13,  aktualizováno 

Termín na podání závazných nabídek na výstavbu nových jaderných bloků v Česku vypršel. O zakázku...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...