Luděk Niedermayer

Luděk Niedermayer | foto: David Neff, MF DNES

Niedermayer: Sazby zůstanou stabilní

  • 4
Úrokové sazby se v nejbližší době nezmění. Po jednání bankovní rady ČNB to oznámil viceguvernér Luděk Niedermayer. Sazby na současné rekordně nízké úrovni podle něj vydrží po několik následujících čtvrtletí.

Hlavní repo sazba tak zůstává 1,75 procenta, což je po Švédsku nejméně v Evropské unii. Ekonomové očekávají, že růst sazeb nastane až v roce 2006.

ČNB zároveň zvýšila prognózu inflace. Nová předpověď inflace je přibližně o půl procentního bodu výš než dubnová, dodal Niedermayer. V horizontu jednoho roku by se tak měla inflace pohybovat v rozpětí 2,1 až 3,5 procenta.

"Ekonomika se nadále nachází ve fázi poměrně rychlého růstu, jeho dynamika je v roce 2005 i 2006 shodná s dubnovou prognózou (jsou pouze určité změny ve struktuře HDP)," uvedla ČNB.

"ČNB svou novou prognózou připravuje investory i občany na relativně dlouhé období, kdy budou tuzemské úrokové sazby po odečtení inflace záporné. To je bezpochyby dobrá zpráva pro dlužníky a naopak nepříjemná zvěst pro ty, kteří hodlají spořit," zhodnotil Pavel Sobíšek z HVB Bank.

Letošní trojí snížení
Centrální banka snižovala úrokové sazby naposledy letos koncem dubna. Jedním z hlavních důvodů byla snaha podpořit ekonomický růst a zároveň nízká inflační rizika.

Dubnovému poklesu o čtvrt procentního bodu předcházely stejné úpravy koncem března a v lednu.

,