Nezaměstnanost pokořila dvouletý rekord

  • 26
V lednu bylo bez práce 9,4 procenta lidí. Oproti prosinci se míra nezaměstnanosti zvýšila o půl procentního bodu a výsledek je nejvyšší od března 2000. S pomocí úřadů práce hledalo letos v lednu místo 488 970 lidí, což je o 27 tisíc více než na konci předchozího měsíce.

"Růst nezaměstnanosti má částečně sezonní charakter, je však také ovlivněn útlumem zájmu zahraničních výrobců investovat do nových či stávajících výrob. Globální recese si tímto způsobem vybírá svou daň také v České republice," míní Ivo Nejdl z Raiffeissenbank.

Souhlasí s ním i Pavel Sobíšek z HVB Bank. "Vývoj je zjevnou odezvou na nepříznivou zahraniční poptávku u tuzemských výrobců. Střednědobá vyhlídka na trhu práce přitom nevypadá příliš špatně. Přinejmenším pro letošní první pololetí je ale nutné počítat s meziročně vyšší mírou nezaměstnanosti," míní.

Úřady práce nabízely všem nezaměstnaným 51 672 volných míst, což bylo meziročně o 1800 méně. O jedno místo se tak ucházelo 9,5 uchazeče. Největší nezaměstnanost byla v okresech Most, Karviná a Louny, nejnižší v Praze a okrese Benešov. 

"Definitivně se potvrzuje, že ochlazování západoevropské konjunktury český trh práce silně zasáhne. Rostoucí napětí souvisí se zpomalováním v průmyslu, jehož růst byl oslabením západoevropské poptávky po českých exportech prozatím ovlivněn nejvíce ze všech odvětví české ekonomiky," konstatovala Eva Zamrazilová z Komerční banky.